Tabakslobby: gratis shag voor Europarlementariërs

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op donderdag 19 september 2013, 2:27.

Tabakslobby: gratis shag voor Europarlementariërs
Bron: Blog Kartika Liotard
BRUSSEL, 19 september - Tabaks- en verpakkingsfabrikanten hebben Europarlementariërs grootverpakkingen gratis shag toegestuurd. Ze hopen hiermee nieuw rookontmoedigingsbeleid uit Brussel te voorkomen.

Europarlementariër Kartika Liotard is verontwaardigd over het lobbykado en heeft de shag teruggestuurd. “Roken is een van de grootste bedreigingen van de volksgezondheid. Alleen al in Nederland sterven jaarlijks 19.000 mensen aan de gevolgen van roken. Door sigarettenverpakkingen minder aantrekkelijk te maken en toegevoegde smaakstoffen te verbieden willen we bereiken dat minder jongeren beginnen met roken. De lobby rondom de nieuwe tabaksrichtlijn is echter enorm. Eerder werden rondom het Europees Parlement ook al gratis E-sigaretten uitgedeeld,” zegt Kartika Liotard.

De lobbypraktijken hebben volgens Liotard overigens geen invloed op haar stemgedrag. “Ik ondersteun geen industrie die jaarlijks duizenden mensenlevens kost. Ik wil roken niet verbieden, maar wel zoveel mogelijk ontmoedigen. Dat is en blijft mijn politieke lijn,” aldus het Europarlementslid.