Europese Groenen nomineren Edward Snowden voor Sacharovprijs

Met dank overgenomen van J. (Judith) Sargentini i, gepubliceerd op woensdag 11 september 2013, 20:30.
Europese Groenen nomineren Edward Snowden voor Sacharovprijs
Bron: GroenLinks Europa

Edward Snowden verdient de Sacharovprijs voor vrijheid van denken volgens GroenLinks en haar Europese zusterpartijen. De Groenen in het Europees Parlement hebben de klokkenluider in het PRISM-schandaal officieel voorgedragen voor deze prijs, die het Europarlement jaarlijks uitreikt aan een verdediger van de mensenrechten.

“Edward Snowden beweest de Europese burgers en de wereld een enorme dienst door licht te werpen op de massieve, illegale aftappraktijken van de Amerikaanse inlichtingendiensten en hun Europese medeplichtigen”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

“Hij zette zijn eigen vrijheid op het spel om onze vrijheden te beschermen.”

Politiek asiel voor Snowden

In plaats van Snowden het politiek asiel te geven dat hij verdient, laten de Europese regeringen hem in de steek, vindt Sargentini. Zij hoopt dat de toekenning van de Sacharovprijs eraan bijdraagt dat de Europese Unie hem alsnog een veilige verblijfplaats aanbiedt waar hij - anders dan in Rusland - het vrije woord kan blijven uitoefenen.

Alle fracties in het Europarlement mogen een persoon nomineren voor de Sacharovprijs. De commissie Buitenlandse Zaken van het Europarlement stelt vervolgens een shortlist van drie personen op. De conferentie van fractievoorzitters beslist vervolgens in oktober wie de prijs krijgt. De prijs wordt rond 10 december uitgereikt in het Europees Parlement.

Op de website van het Europees Parlement staat meer informatie over de Sacharovprijs.