Kroes wil einde Nederlandse netneutraliteit

Met dank overgenomen van J. (Judith) Sargentini i, gepubliceerd op dinsdag 10 september 2013, 15:52.
Kroes wil einde Nederlandse netneutraliteit
Bron: GroenLinks Europa

Binnen de Europese Commissie rijst verzet tegen de voorstellen voor netneutraliteit van eurocommissaris Neelie Kroes. Een aantal eurocommissarissen vindt dat Kroes niet ver genoeg gaat met het beschermen van de netneutraliteit, zo blijkt uit berichtgeving van persbureau Reuters. In haar wetsvoorstel wil Kroes internetproviders het recht geven om onderling en met aanbieders van online diensten prijsafspraken te maken over voorrang op internet. Dat noemt ze netneutraliteit, maar is niet meer dan nep-neutraliteit. Deze voorstellen zouden het einde betekenen voor de Nederlandse netneutraliteit, die onverenigbaar is met de voorstellen van Kroes.

Terug naar tekentafel

Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks wil dat Kroes haar wet intrekt en ermee teruggaat naar de tekentafel. “Kroes doet alsof ze zorgt voor netneutraliteit, maar doet aan actieve stervensbegeleiding. Ze is volledig op de hand van de telecomaanbieders die concurrenten willen afknijpen, ook al zegt ze in het Europarlement dat ze de netneutraliteit gaat omarmen.”

De voorstellen van de Europees Commissie leiden volgens Sargentini tot

  • een tolweg op internet,
  • een versnipperde en verstarde telecommarkt en
  • schending van de privacy als bijvoorbeeld Deep Packet Inspection wordt gebruikt om verkeerssoorten van elkaar te scheiden.

Ten koste van innovatie

De voorstellen van Kroes gaan ten koste van de innovatie op internet: “Internet toont haar enorme kracht door steeds opnieuw vernieuwende ideeën van kleine ondernemers groot te maken. De gevestigde partijen willen nu de markt op slot zetten.” De grote jongens kunnen met de valse spelregels van Kroes de nieuwkomers het leven zuur maken, zo vreest Sargentini. Sargentini onderbouwt haar vrees met een recent rapport van SEO: The innovation-enhancing effects of network neutrality.

Volledige Europese netneutraliteit

Het Europees Parlement riep al een paar keer duidelijk op om de netneutraliteit te garanderen. “Uiteindelijk wil ik toe naar een volledige netneutraliteit voor heel Europa, zoals we dat in Nederland nu hebben geregeld. Afwachten maar wat er morgen uit de Europese Commissie komt,” zegt Sargentini.