Help Egypte haar democratie te waarborgen

Met dank overgenomen van J. (Judith) Sargentini i, gepubliceerd op donderdag 4 juli 2013, 11:52.
Help Egypte haar democratie te waarborgen
Bron: GroenLinks Europa

“Ik vind het zorgelijk dat sommige Europarlementariërs de handen af trekken van Egypte. Het land heeft jaren onder dictatuur geleefd en is een democratie in opbouw. Daarom heeft het land en in het bijzonder de bevolking alle steun nodig die wij kunnen geven.” Zo reageert GroenLinks-Europarlementariër op de recente ontwikkelingen in Egypte. Het Europees Parlement sprak zich daar donerdag in een resolutie uit. Sargentini onderhandelde namens de Groenen mee over de inhoud.

Sargentini vindt het geen pas hebben dat sommige van haar collega's de rol van het leger in Egypte prijzen. De Egyptische president Morsi werd woensdag door de legertop aan de kant geschoven en het Europees Parlement spreekt met Sargentini haar zorg hierover uit.

“Dat de wijze waarop Morsi het land regeerde niet overeen komt met wat wij onder democratie verstaan is helder, maar om nu het leger te gaan roemen dat zij hier een eind aan maken is een stap te ver”, vindt Sargentini.

“Democratie loopt niet via een legertop, maar via verkiezingen. Dat in dit geval een president ten val komt die zeker niet mijn stem zou krijgen, doet daar niks aan af.”

Sargentini reisde tweemaal met een EU-delegatie naar Egypte om de situatie daar te bespreken. Zo was zij vorig jaar samen met EU-buitenlandchef Catherine Ashton op bezoek om te zien hoe de democratie in Egypte versterkt kan worden en hoe de Europese Unie daar bij kan helpen. Egypte zoekt naar nieuwe machtsverhoudingen en dat is niet eenvoudig, stelt Sargentini:

“Er zijn politici in Europa die te makkelijk stellen dat met het vertrek van Morsi de situatie is opgelost. Vergis u niet: de teleurgestelde Morsi kiezers zouden zo naar de tweede partij van het land kunnen overstappen, de nog extremere Nourpartij. Ik vraag mij af of de positie van vrouwen, vrijdenkers of minderheden onder hen beter zal worden. Het is namelijk niet zo dat elke Egyptenaar nu plotseling lid wordt van de internationale Liberalen.”

Meer informatie

Video:

Klik hier om de video te bekijken.