Hongarije schendt Europese waarden volgens justitiecommissie Europarlement

Met dank overgenomen van J. (Judith) Sargentini i, gepubliceerd op woensdag 19 juni 2013, 14:40.
Hongarije schendt Europese waarden volgens justitiecommissie Europarlement
Bron: GroenLinks Europa

De grondwetswijzigingen, de mediawet en andere maatregelen van de regering-Orbán in Hongarije zijn onverenigbaar met de waarden van de Europese Unie. De justitiecommissie van het Europees Parlement schaarde zich woensdag achter een uiterst kritisch rapport van Groene Europarlementariër Rui Tavares. Dat rapport bevat tal van aanbevelingen om democratie en rechtsstaat in Hongarije te herstellen.

“Sinds 2010 ondermijnen premier Orbán en zijn regeringspartij Fidesz de checks and balances die de uitvoerende macht in toom moeten houden systematisch”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

“Een Europese Unie die zichzelf als gemeenschap van waarden definieert, mag niet accepteren dat de democratie en de rechtsstaat in Hongarije teloorgaan.”

Grondwetsexperts

Andere internationale instellingen onderschrijven de kritiek op de regering-Orbán in het rapport-Tavares. Zo publiceerde de Venetiëcommissie deze week een stevige opinie. Volgens deze Europese grondwetsexperts zet de inperking van de rol van het Constitutionele Hof in Hongarije de scheiding van machten, de mensenrechten en de rechtsstaat op het spel. Gisteren nog uitte de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, dezelfde zorgen over Hongarije.

Sanctieprocedure

De Groenen en liberalen in de justitiecommissie wilden de waarschuwings- en sanctieprocedure van artikel 7 van het EU-verdrag meteen in werking zetten, maar een meerderheid van christendemocraten en sociaaldemocraten blokkeerde dit. Het besluit om artikel 7 te activeren wordt nu overgelaten aan de fractievoorzitters van het Europarlement, voor het geval de Hongaarse regering de aanbevelingen uit het rapport-Tavares niet opvolgt.

“Het is twijfelachtig of dit signaal Orbán ertoe beweegt te stoppen met het kat-en-muisspel dat hij nu al jaren speelt met de Europese instellingen”, zegt Sargentini. “Maar in elk geval blijft de dreiging van sancties hem boven het hoofd hangen.”