Gestolen apparatuur eenvoudiger terughalen

Met dank overgenomen van K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i, gepubliceerd op dinsdag 18 juni 2013, 2:29.

KD
Bron: Blog Klaas Dijkhoff

In de media verschenen berichten dat gestolen apparatuur vaak eenvoudig opgespoord, maar niet eenvoudig teruggehaald kan worden. Daarover stelde ik de minister van V&J vragen. Deze vragen zijn hieronder terug te lezen:

Vragen van het lid Dijkhoff (VVD) aan de minister van Veiligheid en Justitie inzake de opsporing van gestolen apparatuur

  • Kent u de berichten: “Politie 020 weigert gestolen Mac terug te halen  en “iPhone-dief blijft ondanks volgsoftware voortvluchtig ?1)
  • Klopt het dat de politie bij de inbraak in Rotterdam waarbij de iMac werd buitgemaakt, heeft geweigerd om buiten kantooruren een proces-verbaal van aangifte op te maken en het slachtoffer verwees naar reguliere kantoortijden voor het opnemen van deze aangifte? Is dit ook gebeurd in de zaak in Tilburg waarin een vrouw op straat werd beroofd van haar iPhone? (beide zaken in voetnoot 1)
  • Wat is de reden geweest om de aangeefster van de diefstal van een iMac te verwijzen naar de reguliere kantooruren voor het opnemen van haar aangifte?
  • Klopt het dat zonder een aangifte niet kan worden overgegaan tot maatregelen om de gestolen apparatuur in beslag te nemen, zelfs als door moderne technologieën nagenoeg precies kan worden achterhaald waar deze gestolen apparatuur zich bevindt? Zo ja, bent u van mening dat dit wenselijk is? Zo dit niet het geval is, wat gaat u hieraan doen?
  • Wat zijn de opsporingsresultaten van volgsoftware? Kunt u hier ook voorbeelden aanhalen van gevallen waarin deze software een positief effect heeft gehad op de opsporing en gevallen waarin dat positieve effect er niet was? Waar hangt de slagingskans vanaf? Hoe is concreet omgegaan met deze volgsoftware in de Tilburgse zaak van de straatroof van een iPhone?
  • Bent u met de VVD-fractie van mening dat de inzet van middelen zoals ‘find my iMac’ of ‘find my iPhone’ opsporingsbevorderend kan werken? Hoe oordeelt u in dat verband over politieagenten die na een degelijke melding niet tot actie overgaan?
  • Is het juist dat de politie zelf ook adviseert om dergelijke middelen te gebruiken?2) Bent u het dan met de VVD-fractie eens dat dat de verwachting wekt dat van de informatie die hieruit voortkomt door de politie ook gebruik gemaakt wordt?
  • Is de opsporingscapaciteit van de politie toereikend om na dit soort meldingen onmiddellijk tot handelen over te gaan? Zijn er anderszins juridische belemmeringen om tot onmiddellijk handelen over te gaan?
  • Bent u met de VVD-fractie van mening dat gestolen apparatuur, waarvan bekend is waar deze zich bevindt, door de politie moet worden teruggehaald, mede om eigenrichting te voorkomen?
  • Welke maatregelen gaat u ondernemen om ervoor te zorgen dat in dit soort zaken voortaan wel snel kan worden overgegaan tot terughalen van de gestolen goederen?