Agenda, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 13 juni 2013 17:00
plaats Amsterdam
locatie Spui 25-27, 1012 XM Toon locatie
aanwezigen L.J. (Laurens Jan) Brinkhorst i e.a.
organisatie Universiteit van Amsterdam (UvA)

Het Israëlisch-Palestijnse conflict duurt al meer dan 60 jaar. Wat zijn vanuit internationaalrechtelijk perspectief de verantwoordelijkheden van staten als Nederland? Hierover gaan hoogleraar internationaal recht John Dugard en ex-politicus voor D66 Laurens Jan Brinkhorst met elkaar in debat. Moderator is André Nollkaemper.

Sinds 45 jaar bezet Israel de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem en de Gazastrook. Dit asymmetrische conflict, waarvan de Israëlische bezetting de kern is, lijkt alleen opgelost te kunnen worden door betrokkenheid van derde partijen. Hierbij verdient Nederland bijzondere aandacht. Niet alleen omdat Nederland bijzondere gewicht toekent aan de bevordering van de internationale rechtsorde, maar ook omdat Nederland nauwe betrekkingen onderhoudt met zowel Israel als de Palestijnen.

Tijdens het debat zullen vanuit dit perspectief vragen worden besproken als: wat zijn vanuit internationaalrechtelijk perspectief de verantwoordelijkheden en verplichtingen van derde staten (en meer in het bijzonder Nederland) jegens de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden? En in hoeverre handelen derde staten conform deze verantwoordelijkheden en verplichtingen? Welk verschil kan Nederland (al dan niet in EU verband) maken? Is de vraag naar de Nederlandse verplichtingen alleen principieel of zou het ook wat uitmaken?

De sprekers

  • John Dugard is hoogleraar publiek internationaal recht aan de Universiteit van Leiden.
  • Laurens Jan Brinkhorst is ex-Tweede Kamerlid en Staatssecretaris voor D66. In het kabinet Kok II was hij minister van Landbouw. Nadien werd hij hoogleraar internationaal en Europees recht en bestuur in Leiden.
  • André Nollkaemper, hoogleraar Internationaal Publiekrecht, Universiteit van Amsterdam.

SHARES DEBATES

Dit debat maakt onderdeel uit van de SHARES DEBATES, die worden georganiseerd in het kader van het onderzoeksproject over Shared Responsibility in International Law (SHARES) van het Amsterdam Center for International Law (ACIL) van de Universiteit van Amsterdam.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | 020 525 8142.

AANMELDEN


1.

Meer over...