Nederland pakt misstanden champignonsector aan (en)

Met dank overgenomen van Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) i, gepubliceerd op woensdag 27 juni 2012.

Vandaag heeft minister Kamp i een overleg gehad met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, Albert Heijn en de stichting Fair Produce Nederland over de champignonsector. In deze sector is sprake van ontduiking van wet- en regelgeving zoals illegale tewerkstelling en onderbetaling. In het gesprek is afgesproken dat partijen bekijken welke rol de detailhandel op zich kan nemen. De minister gaf aan dat hij in de strijd tegen de misstanden de hulp van de detailhandel niet kan missen.

In februari heeft minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer beschreven hoe hij de misstanden in de champignonsector bestrijdt. Kamp heeft de controles van de Inspectie SZW geïntensiveerd en daarnaast moeten ondernemers voortaan altijd vóóraf melden dat zij dienstverleners van buiten de EU i of uit Roemenië of Bulgarije inhuren (notificatie). De sector zelf heeft een certificaat ontwikkeld.

Sector

De champignonteelt is een belangrijke sector in Nederland. Een groot deel van de champignons wordt geëxporteerd. Vorig jaar bedroeg de omzet 240 miljoen euro. De Inspectie SZW controleert al sinds 2007 actief in de champignonsector, waarbij in Interventieteams ondermeer wordt samengewerkt met de Belastingdienst, UWV en de politie. Bij een kwart van de bedrijven die over de periode 2007-2009 werden gecontroleerd, bleek sprake te zijn van illegale tewerkstelling, onderbetaling of fiscale fraude.