Besluit 2009/410 - 2009/410/Euratom: Beschikking van de Raad van 25 mei 2009 tot vaststelling van een door het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek voor Euratom uit te voeren aanvullend onderzoeksprogramma

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze beschikking is op 29 mei 2009 gepubliceerd en is op 1 januari 2009 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2009/410/Euratom: Beschikking van de Raad van 25 mei 2009 tot vaststelling van een door het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek voor de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie uit te voeren aanvullend onderzoeksprogramma

officiële Engelstalige titel

2009/410/Euratom: Council Decision of 25 May 2009 on the adoption of a supplementary research programme to be implemented by the Joint Research Centre for the European Atomic Energy Community
 
Rechtsinstrument Beschikking
Wetgevingsnummer Besluit 2009/410
Origineel voorstel COM(2009)198 NLEN
Celex-nummer i 32009D0410

3.

Key dates

Document 25-05-2009
Bekendmaking in Publicatieblad 29-05-2009; PB L 132 p. 13-15
Inwerkingtreding 01-01-2009; Toepassing zie art 5
29-05-2009; in werking zie art 5
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

29.5.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 132/13

 

BESCHIKKING VAN DE RAAD

van 25 mei 2009

tot vaststelling van een door het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek voor de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie uit te voeren aanvullend onderzoeksprogramma

(2009/410/Euratom)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en met name op artikel 7,

Gezien het voorstel van de Commissie, ingediend na raadpleging van het Wetenschappelijk en Technisch Comité,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

In het kader van de Europese onderzoeksruimte is de hogefluxreactor te Petten (hierna „de HFR”) een belangrijk instrument dat voor de Gemeenschap beschikbaar is, en nog gedurende enige tijd zal blijven, voor materiaalonderzoek en -beproeving, nucleaire geneeskunde en veiligheidsonderzoek op het gebied van kernenergie.

 

(2)

De exploitatie van de HFR is ondersteund via een reeks aanvullende onderzoeksprogramma’s, waarvan het laatste, ingesteld bij Beschikking 2007/773/Euratom van de Raad van 26 november 2007 houdende de verlenging gedurende één jaar van het lopende aanvullende onderzoeksprogramma, voor de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie ten uitvoer te leggen door het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek (1), op 31 december 2007 is afgelopen.

 

(3)

De exploitatie van de HFR is in 2008 zonder aanvullend onderzoeksprogramma voortgezet terwijl ondertussen naar een manier werd gezocht om de werking en exploitatie van de reactor op een onafhankelijke en meer duurzame rechtsgrond te baseren. Aangezien deze poging mislukt is, is het nu noodzakelijk geworden om de voortgezette financiële steun in te bedden in een nieuw aanvullend onderzoeksprogramma.

 

(4)

Gezien de blijvende behoefte aan de HFR als onvervangbaar instrument voor communautair onderzoek op het gebied van de verbetering van de veiligheid van de bestaande kernreactoren, van de volksgezondheid inclusief de ontwikkeling van medische isotopen om een antwoord te geven op vragen vanuit het medisch onderzoek, van kernfusie, van fundamenteel onderzoek en van opleiding en afvalbeheer inclusief de mogelijkheid om het veiligheidsgedrag van splijtstoffen voor de nieuwe generatie van reactorsystemen te bestuderen, moet de exploitatie van de reactor tot 2011 worden voortgezet in het kader van het onderhavige aanvullende onderzoeksprogramma.

 

(5)

Gezien hun specifieke belang bij de voortgezette exploitatie van de HFR, moeten België, Frankrijk en Nederland, zoals door deze landen aangegeven, dit programma financieren via financiële bijdragen aan de algemene begroting van de Europese Unie door middel van bestemmingsontvangsten.

 

(6)

Een deel van de bijdragen in het kader van dit aanvullend onderzoeksprogramma moet ook uitgaven van het jaar 2008 dekken,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING VASTGESTELD:

Artikel 1

Het aanvullend onderzoeksprogramma voor de exploitatie van de HFR (hierna „het programma”), waarvan de doelstellingen in bijlage I zijn uiteengezet, wordt vastgesteld voor een periode van drie jaar die ingaat op 1 januari 2009.

Artikel 2

De voor de uitvoering van het programma noodzakelijk geachte financiële bijdragen worden geraamd op 34,992 miljoen EUR. De verdeling van de bedragen staat in bijlage II. Die bijdragen worden beschouwd als ontvangsten in overeenstemming met artikel 18, lid 2, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad (2).

Artikel 3

  • 1. 
    De Commissie draagt de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het programma. Daarbij doet zij een beroep op de diensten van het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek.
  • 2. 
    De raad van beheer van het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek wordt op de hoogte gehouden van de uitvoering van het programma.

Artikel 4

De Commissie legt...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.