Minder belasting milieu door legalisering transport met LZV's op Nederlandse wegen

donderdag 19 mei 2011, 12:03

DEN HAAG (PDC i) - Minister Schultz van Haegen i (Infrastructuur en Milieu) heeft laten weten dat extra lange en zware vrachtwagens (LZV's) permanent worden toegestaan op de Nederlandse wegen. De LZV's kunnen tot 60 procent meer vervoeren dan gewone vrachtwagens, wat een vermindering van het aantal vrachtwagens mogelijk maakt. Dit leidt vervolgens tot een reducering van CO2-uitstoot, waardoor het milieu minder belast wordt en klimaatverandering wordt tegengegaan.

Met dit besluit loopt Nederland volgens het ministerie vooruit op de Europese Unie i, die internationaal transport met LZV's nog altijd verbiedt. Schultz van Haegen gaf aan verbaasd te zijn over de weerstand vanuit de EU. Het toestaan van LZV's zou juist aansluiten bij de Europese ambities om efficiënt transport mogelijk te maken.

De EU is niet de enige partij die twijfels heeft geuit over het toestaan van LZV's. Belangenorganisaties vrezen voor de veiligheid van kwetsbare weggebruikers zoals voetgangers en fietsers. Dit betekent overigens niet dat de organisaties tegen het besluit van Schultz van Haegen zijn. Uit een proef die is gedaan door Veilig Verkeer Nederland blijkt dat LZV's onder voorwaarden goed zijn in te passen in het verkeer.  

Bron: ANP