Senator Kox bezocht Palestijnse Gebieden als rapporteur van PACE

Met dank overgenomen van Eerste Kamer i, gepubliceerd op zaterdag 26 maart 2011.

Het Eerste Kamerlid Tiny Kox i, fractievoorzitter van de SP i in de senaat, heeft als rapporteur van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa i (PACE) een werkbezoek gebracht aan de Palestijnse gebieden. Tijdens dit officieel bezoek, dat duurde van 21 tot 26 maart, had senator Kox een onderhoud met president Mahmoud Abbas en minister-president Salam Fayyad. Hij werd eveneens ontvangen door de Palestijnse ministers Al Malki van Buitenlandse Zaken en Khashan van Justitie. In zijn functie als rapporteur van PACE voerde Tiny Kox ook gesprekken met diverse andere leden van de Palestijnse regering. Tijdens deze gesprekken werd het belang van nauwe contacten tussen de Europese regeringen en de Palestijnse Nationale Raad benadrukt.

Partner for democracy

Het werkbezoek stond in het teken van het verzoek van de Palestijnse Nationale Raad om te komen tot meer samenwerking met de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa i, waarin 47 Europese landen i zijn verenigd. Het streven is om deze samenwerking te formaliseren, waarbij de Palestijnse Nationale Raad bij PACE de status verkrijgt van 'partner for democracy'. De heer Kox had tevens gesprekken met vertegenwoordigers van de politieke organisaties Fatah en Hamas. De Palestijnse president Mahmoud Abbas zal volgens plan in juni een bezoek brengen aan Nederland.

Tijdens zijn werkbezoek had Kox tevens ontmoetingen met vertegenwoordigers van de Europese Unie i in de Palestijnse gebieden, vertegenwoordigers van de rechterlijke macht, mensenrechtenorganisaties, vakbonden en bestuurders van Palestijnse universiteiten. In zijn hoedanigheid als rapporteur van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa zal senator Kox een verslag opstellen van zijn bevindingen. Dit rapport wordt later dit jaar geagendeerd voor bespreking in de Parlementaire Assemblee.