Ontmoeting van de Staatssecretarissen van het Trio Spanje-België-Hongarije in de marge van de Raad Algemene Zaken

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op maandag 25 oktober 2010.

De Staatssecretarissen voor Europese Zaken van het Trio Spanje-België-Hongarije zijn samengekomen in de marge van de Raad Algemene Zaken in Luxemburg om de balans op te maken van de dossiers die nog in uitvoering zijn in het kader van het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Staatssecretaris Olivier Chastel heeft de bijeenkomst willen openen met het dossier over het burgerinitiatief en de voortgang hiervan willen bespreken met het oog op de trialoogvergadering van 26 oktober. ‘Ik heb goede hoop dat we een bevredigende compromisformule zullen vinden’, verklaarde Olivier Chastel aan zijn Spaanse collega Diego Lopez Garrido en zijn Hongaarse confrater Enikö Györi.

Met het ter sprake brengen van het EU-budget van 2011 nemen de onderhandelingen een moeilijke start: de bewegingsruimte op het niveau van de Raad is beperkt; aan de kant van het Europees Parlement is het debat gelinkt met dat van de eigen middelen en de budgetherziening (budget review). Volgens Olivier Chastel, ‘heeft het Belgische Voorzitterschap voorgesteld om het debat over het document van de Europese Commissie op gang te brengen in een werkgroep ad hoc van COREPER, de bedoeling is om een discussie te voeren over het concept, zonder cijfers’.

Tijdens deze werkvergadering is er eveneens gesproken over de externe vertegenwoordiging van de EU in geval van gedeelde bevoegdheden waarbij zowel de lidstaten als de Europese Commissie voorrechten hebben. ‘Het gaat hier om een moeilijk onderwerp dat het Belgische Voorzitterschap voortdurend bezighoudt, in het bijzonder tegen de achtergrond van de Conferentie over de klimaatverandering in Cancun’, meldt de vertegenwoordiger van de Raad aan zijn Spaanse en Hongaarse collega. ‘Wij zijn gestopt met het zoeken naar een horizontale oplossing en willen ons nu eerder toeleggen op pragmatische formules, geval per geval, om ertoe te komen dat de EU één stem laat horen en hierbij een maximale zichtbaarheid aan de dag legt’, verzekerde ons Olivier Chastel.