Belgisch voorzitterschap: ontmoeting van het Trio Spanje België Hongarije

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op maandag 13 september 2010.

In de marge van de Raad Algemene zaken i van 13 september ontmoette Staatssecretaris voor Europese zaken Olivier Chastel zijn Spaanse en Hongaarse collega’s om een stand van zaken op te maken van de vooruitgang die werd geboekt in een aantal dossiers uit het programma van het Triovoorzitterschap.

Ook de relatie tussen de Raad en het Europees Parlement i en de punten die tijdens de laatste plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg werden besproken, kwamen aan bod. De Hongaarse Staatssecretaris stelde vervolgens de belangrijkste elementen van het programma van het toekomstige Hongaarse Voorzitterschap van de Raad voor.

"Inzake het financieel toezicht en de financiële regulering zou het Belgisch Voorzitterschap een akkoord in eerste lezing moeten bereiken met het Europees Parlement over de wetgevende teksten die voorzien in de oprichting van een Comité voor Systeemrisico’s en van organen voor microprudentieel toezicht", meldde Olivier Chastel aan Diego Lopez Garrido en Gyori Eniko.

Olivier Chastel bracht ook de personeelsselectie voor de Europese Dienst voor Extern Optreden ter sprake. Hij herhaalde dat de Hoge Vertegenwoordigster vóór het einde van het jaar, voor de eerste verjaardag van het Verdrag van Lissabon i, haar diplomatieke dienst moest krijgen. Er wordt nog gediscussieerd over het statuut van de ambtenaren en over de financiële regeling.

De Staatssecretarissen van het Trio bespraken ook de energiekwesties, het burgerinitiatief en het gemeenschapsoctrooi.

Olivier Chastel gaf hen vervolgens een samenvatting van de laatste plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg : de State of the Union, de situatie van de Roma in Europa, de begroting van de Unie en de richtlijnen inzake werkgelegenheid.

"Voor wat betreft de betrekkingen tussen de instellingen, wil ik mijn informele contacten met het Europees Parlement blijven voortzetten, zowel op administratief niveau (Coreper i/Secretaris-generaal van het Europees Parlement) als op politiek niveau (Voorzitter van het Europees Parlement/Voorzitter van de Conferentie van Voorzitters van de parlementaire commissies)", benadrukte Staatssecretaris Olivier Chastel. De bedoeling van deze vergaderingen is een overzicht te geven van de uitvoering van het programma van het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Unie.