Nu de handen ineenslaan

zaterdag 4 september 2010

De onderhandelingen tussen PVV, CDA en VVD zijn mislukt. Ik ben blij dat deze coalitie er niet komt, deze zou instabiel zijn en de samenleving hebben gespleten. Toch was ik van mening dat een dergelijk kabinet wel onderzocht moest worden. Ten eerste omdat het twee winnaars van de verkiezingen betreft, ten tweede omdat onderhandelingen over alle andere opties belemmerd werden zolang de mogelijkheid van een rechts kabinet niet serieus onderzocht was.

Nu de combinatie PVV, VVD en CDA zowel in meerderheids- als in minderheidsvariant van de baan is, wordt het tijd dat de twee grootste partijen over hun schaduw en onderlinge verschillen heenstappen. Drie maanden na de verkiezingen heeft Nederland nog altijd geen zicht op een regering, de tijd begint te dringen. Ik kan mij dan ook heel goed voorstellen dat na twee mislukte formatiepogingen nu de twee grootste partijen, de PvdA en de VVD, de handen ineenslaan en bekijken welke mogelijkheden er zijn.

Onze voorkeur was en is een PaarsPluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Maar ook andere opties sluit ik niet uit. Het is immers van het grootste belang dat ons land -juist in deze tijd- op korte termijn kan bogen op een stabiel meerderheidskabinet. Een kabinet dat tegenstellingen kan overbruggen en de noodzakelijke hervormingen met draagvlak in de samenleving kan doorvoeren.