27583 - Interpellatie-Oudkerk inzake de huisartsenzorg
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Deze interpellatie werd gehouden op 17 januari 2001 en werd aangevraagd door Tweede Kamerlid Rob Oudkerk1 van de PvdA op 17 januari 2001. De interpellatie richtte zich tot minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Els Borst-Eilers2.
Aanleiding voor de interpellatie waren acties van huisartsen tegen de aanzienlijke stijging in de afgelopen jaren van de praktijkkosten.
Na de aanvraag van deze interpellatie werd er één motie ingediend door de Kamer. Deze is aangenomen. In deze motie werd de regering verzocht om met spoed het CTG te verzoeken om in het kader van de WTG zo spoedig mogelijk te komen met een nieuw tarief per 1 januari 2001 dat een adequate dekking geeft van de gestegen praktijkkosten.
Interpellatie-Oudkerk inzake de huisartsenzorg
Bij dit dossier werd in de Tweede Kamer een motie ingediend. (2 stuks)2 |
17 januari 2001, motie, nr. 1
KST50783 Motie om zo snel mogelijk nieuwe tarieven voor huisartsenzorg te laten vaststellen, die de gestegen praktijkkosten dekken - Interpellatie inzake de huisartsenzorg publicatie: 22 januari 2001 |
2 |
23 januari 2001, brief, nr. 2
KST50941 Brief minister over diverse onderwerpen en bij de voortgangsrapportage over de stand van zaken op het huisartsendossier - Interpellatie inzake de huisartsenzorg publicatie: 29 januari 2001 |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met een overzicht van verwante dossiers.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
- 1.Amsterdamse huisarts die acht jaar volksgezondheidswoordvoerder van de PvdA-Tweede Kamerfractie was. Behoorde in 1994 tot een nieuwe lichting Kamerleden. Kreeg zowel door zijn optreden als tv-dokter als door zijn heldere taalgebruik de nodige bekendheid. Lid van de enquêtecommissie vliegramp Bijlmermeer, die zich inzette voor de slachtoffers. Vond met Van Gijzel dat de ministers Borst en Jorritsma de politieke verantwoordelijkheid droegen voor de nasleep van de ramp. Nadien wethouder van sociale zaken en onderwijs van Amsterdam die het doen van pittige uitspraken niet schuwde. Een al te openhartige onthulling over zijn privégedrag gevolgd door nieuwe berichten daarover leidde er uiteindelijk toe dat de PvdA-fractie het vertrouwen in hem opzegde.
- 2.Minister van Volksgezondheid in de kabinetten-Kok en bij de verkiezingen 1998 lijsttrekker van D66. Werd na een loopbaan als arts, ziekenhuisdirecteur, hoogleraar en vicevoorzitter van de Gezondheidsraad minister in het kabinet-Kok I en in het Kok II tevens vicepremier. Tijdens haar ministerschap werden medisch-ethische kwesties geregeld zoals euthanasie, medisch-wetenschappelijk onderzoek en onderzoek met embryo's. Kreeg als minister te maken met de problematiek van wachtlijsten in de zorg en het tekort aan medisch personeel en werd hierover fel aangevallen door de oppositie van links en rechts. Deskundige minister die veel wetgeving tot stand bracht. Riep door haar liberale opvattingen in medisch-ethische kwesties in sommige kringen wel weerstand op, maar werd algemeen geacht als een wijze en betrokken bewindsvrouw.