Paars-plus of een brede coalitie? PvdA en VVD zijn het oneens

vrijdag 18 juni 2010, 15:20

PvdA-fractievoorzitter Job Cohen i sprak zich vandaag uit voor een coalitie i met VVD i, PvdA iD66 i en GroenLinks i. De PvdA-voorman prefereert zo'n 'Paars-plus' coalitie boven een 'brede basis'coalitie waarin VVD, PvdA en CDA  i zouden moeten samenwerken. 

De wensen van VVD-voorman Mark Rutte i zijn juist volledig omgekeerd. Rutte ziet liever een brede basis dan Paars-plus. De brede basis zou volgens de VVD'er eventueel kunnen worden aangevuld met D66 om Cohen tevreden te stellen.

Alexander Pechthold i zet al langer in op paars-plus. Ook Femke Halsema i sprak zich uit voor een Paars-plus coalitie. Volgens haar ligt de bal echter vooral bij Rutte. CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen i wilde zich vooralsnog niet uitlaten over de vraag welke coalitie de voorkeur van het CDA geniet. Net als Halsema vindt ook hij dat eerst Rutte aan zet is. 

Vandaag mochten de fractieleiders van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks een bezoek brengen aan informateur Uri Rosenthal i. De fractievoorzitters hebben hun visie over een toekomstige coalitie gedeeld met hem. Deze consultatieronde volgde op het vastlopen van de besprekingen over de vorming van een rechtse coalitie tussen VVD, PVV i en CDA.

bron: ANP