Geef jongeren hun verantwoordelijkheid

Met dank overgenomen van F. (Fatma) Koşer Kaya i, gepubliceerd op donderdag 25 februari 2010, column.

Afspraken, afspraken, afspraken. De dag zit lekker volgepland. Vanmiddag tussendoor nog een kort telefonisch interview voor het tijdschrift Viva en vanavond naar een debat in Noordwijk aan Zee. Een jongerendebat welteverstaan, met onder andere de Jongerenraad van Noordwijk en collega-Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks).

Ik heb er zin in. Ik vind het altijd ontzettend leuk om het gesprek aan te gaan met jongeren. Zij staan aan het begin van hun leven. Studeren, of zijn op zoek naar een baan. En hebben altijd een frisse blik, kijken met open vizier naar de toekomst. Dat vind ik erg mooi om te zien.

Tijdens het debat gaan we het vooral hebben over wat de politiek voor jongeren kan betekenen. Op het gebied van onderwijs, de arbeidsmarkt, (jongeren)huisvesting en het culturele leven kan er nog veel verbeterd worden. Ik ben benieuwd naar de mening van de jongeren in Noordwijk. Hoe vinden zij dat de politiek omgaat met hun speerpunten?

Zelf denk ik dat er zowel lokaal als landelijk nog een hoop te doen staat. Om te beginnen bij het onderwijs. Goed onderwijs is van cruciaal belang om de individuele mogelijkheden van jongeren te stimuleren en te ontwikkelen. Dat leidt bovendien tot een sterkere economie. Maar de kwaliteit van het onderwijs laat soms nog te wensen over. Ik vind het daarom belangrijk dat kleinschalig onderwijs wordt bevorderd, dat ouders meer betrokken raken bij het onderwijs van hun kind en dat er betere schoolgebouwen komen. Want ook een goed werk -en leefklimaat is van belang!

Onderwijs is een cruciale voorwaarde voor het vinden van een baan. Toch is het vinden van een baan niet vanzelfsprekend. De jeugdwerkloosheid neemt de laatste jaren alleen maar toe, en is vooral groot onder allochtone jongeren. Een modernisering van de arbeidsmarkt is absoluut noodzakelijk. Jongeren moeten net als oudere werknemers gelijke rechten en plichten hebben; op die manier vergroot je de ontplooiingsmogelijkheden.

In het kader van het voorbereiden op de arbeidsmarkt heb ik al verschillende keren netwerkbijeenkomsten gehouden voor jongeren. Goed netwerken is namelijk de beste manier om aan werk te komen. Duidelijk praten, een stevige hand, oogcontact maken: het is belangrijk om jezelf goed te presenteren. Daarnaast vind ik dat het aantal stageplaatsen behouden moeten blijven en waar mogelijk, moet toenemen.

Op het gebied van cultuur zou het mooi zijn als jongeren tot achttien jaar gratis toegang hebben tot musea. Daarnaast leiden ruimere openingtijden van de bibliotheek (ook op zondag) ertoe dat jongeren meer kennis kunnen maken met literatuur en dat draagt bij aan de taalontwikkeling van jongeren. Dat is van groot belang, omdat vijftien procent van de Nederlandse scholieren kampt met een taalachterstand.

Tot slot denk ik dat we jongeren in grote mate niet moeten beknotten door allerlei regels. Geef ze ook hun verantwoordelijkheid, dat kunnen ze prima aan. De overheid moet niet alle problemen willen oplossen. Natuurlijk is het zaak dat belangrijke problemen als seksuele intimidatie en alcoholmisbruik worden aangepakt, maar alsjeblieft geen betutteling!

Een verslag van vanavond volgt. Morgen weer op campagne met de bus!