Fatma bij jongerendebat Noordwijk

Met dank overgenomen van F. (Fatma) Koşer Kaya i, gepubliceerd op maandag 1 maart 2010, column.

In een gezellig Café De Wels met meer dan 50 aanwezigen, werd op donderdag 25 februari een jongerendebatavond gehouden, georganiseerd door de Progressieve Combinatie PvdA GroenLinks D66 Noordwijk. Tweede Kamerleden Tofik Dibi van GroenLinks en Fatma Koser Kaya van D66, waren hiervoor naar Noordwijk afgereisd.

Ratuli, de Noordwijkse rap, beatbox en hiphop-formatie, trapte de avond af met een zelf gecomponeerde rap over jongeren en Noordwijk. Dibi, Koser Kaya en de beste wethouder van Noordwijk Ton van Rijnberk kregen vervolgens van Wil Slats, die de avond leidde, het woord. Koser Kaya wees in haar inleiding de aanwezige jongeren erop dat netwerken heel belangrijk is. Ze verbaasde zich erover dat er nog geen Poppodium is, terwijl de meerderheid dit duidelijk wel wil. Jongeren hebben absoluut een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om de dingen die zij willen. “Jongeren moeten niet gaan zitten wachten op het getrut van een wethouder!” Koser Kaya daagde de jongeren uit het heft in eigen handen te nemen en een avond te organiseren om het Poppodium op de politieke agenda te zetten. Dibi daagde op zijn beurt de ouderen uit om niet te vergeten dat zij zelf ook jong zijn geweest. Volgens lijsttrekker Ton van Rijnberk zijn werk, wonen en uitgaan dé jongerenissues.

Dat hij het bij het rechte eind had, bleek wel uit de vragen die uit de zaal kwamen. Hoe krijgen we woningen voor jongeren, zonder dat het containers worden? Dibi vond ‘containerwoningen’ niet slecht, maar een tijdelijke oplossing. Van Rijnberk was het hier van harte mee eens en vulde aan dat de Progressieve Combinatie geld uit wil blijven trekken voor startersleningen en het aantal sociale woningen voor jongeren wil verhogen.

Dat ook uitgaan een belangrijk topic is bleek uit de discussie die volgde over de sluitingstijden. Dibi is voorstander van het vrijgeven van sluitingstijden en als dit niet lukt afspraken te maken met horecaondernemers om afwisselend vroeger of later dicht te gaan. Koser Kaya wees ook hier de jongeren op hun eigen verantwoordelijkheid bij het stappen.

De avond werd afgesloten met een optreden van Ratuli, waarbij zij de hele zaal met hun Noordwijkse rap zelfs aan het ‘rappen’ kreeg! “Schipper mag ik overvaren? Ja of nee. Moet Noordwijk dan de tol betalen? Ja of nee!”

Noot voor de redactie:

Meer informatie is verkrijgbaar bij Angelique Heus-van den Berg (telnr. 06 13271684).

Bezoek ook eens onze website ! www.deprogressievecombinatie.nl