Onderzoek naar achtergestelde positie alleenstaanden

Met dank overgenomen van F. (Fatma) Koşer Kaya i, gepubliceerd op dinsdag 24 november 2009, column.

1.

Onderzoek naar achtergestelde positie alleenstaanden

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya heeft een meerderheid verzameld achter haar voorstel om te onderzoeken of verschillende leefvormen wel gelijk worden behandeld door de overheid. Alle seculiere partijen stemden vóór en CDA, CU en SGP stemden tegen.

Hechte vriendschap

In 1984 waren er één miljoen alleenstaanden in Nederland, in 2009 2,5 miljoen en in 2050 zullen dat er 3,5 miljoen zijn. Bovendien werken in er nu ruim twee keer zo veel vrouwen als in 1970. Ondanks deze ingrijpende veranderingen in de samenleving is veel wet en regelgeving nog gericht op het kostwinnersmodel. Koser Kaya: “Hoe diverser de samenleving, hoe neutraler de overheid moet zijn. De overheid moet geen oordeel hebben over de samenlevingsvorm waarvoor mensen kiezen. Waarom krijgen samenwonenden bijvoorbeeld drie keer zo veel zorgtoeslag als een alleenstaande? Waarom geldt voor de nabestaanden van alleenstaanden een drie keer zo hoge erftaks als voor de nabestaanden binnen traditionele relaties? De overheid kan toch niet vaststellen of een hele hechte vriendschap minder waard is dan een relatie tussen twee verwanten?”

Samen werken, samen leven

Het gaat Koser Kaya om een gelijke behandeling van de verschillende samenlevingsvormen. Koser Kaya: “Onder het motto ‘samen leven, samen werken’ heeft Balkenende 4 vooral aandacht voor traditionele gezinnen met kinderen. Het stelde zelfs een minister van Gezin aan. Als er extra problemen zijn met kinderen moet daar ook extra aandacht voor zijn, maar het kabinet slaat door met zijn aandacht voor traditionele gezinnen. Hopelijk brengt dit onderzoek ons leefvormneutrale regels.”