Made in Holland!

Met dank overgenomen van F. (Fatma) Koşer Kaya i, gepubliceerd op woensdag 24 februari 2010, column.

Na dagen van rondtoeren ben ik vandaag voor het eerst weer in de Tweede Kamer. De afgelopen dagen ben ik onder andere in ’s Hertogenbosch, Tilburg, Breda, Deventer, Vaassen, Waalwijk en Bergen op Zoom geweest en ondertussen heb ik nog mijn verjaardag gevierd op de dag dat het kabinet viel! Vanochtend stond er een mooi cadeau van mijn medewerker op tafel: een krokusbol.

Gisteravond was ik dus te gast bij de Rotary in Rotterdam. Toen ik de trein uitstapte viel mijn blik direct op een enorme poster van Ronald Plasterk (PvdA) met de leus: ‘Geen kind zonder diploma.’ Een mooie ambitie, jammer dat daar alleen nog weinig van is waargemaakt.

Bij de Rotary heb ik het over veel onderwerpen gehad, en natuurlijk was de val van het kabinet er daar één van. Naar mijn idee heeft partijpolitiek de val van het kabinet bepaald. De bezuinigingen komen eraan en daar had de PvdA geen zin in. Dit was het moment!

Vanuit de Rotaryleden kwam vooral de vraag: wat betekent dit voor de toekomst van Nederland? Een terechte vraag, want met een staatsschuld van 360 miljard en een toenemende vergrijzing is er veel werk aan de winkel!

Ook heb ik met de Rotaryleden gesproken over een open economie. We verkeren in een tijdperk van vergaande internationalisering. De landsgrenzen vervagen en onze blik is steeds meer naar buiten gericht. Om te kunnen profiteren van die grote veranderingen in de internationale economische verhoudingen, is de voorwaarde van een open economie, gecombineerd met sociale cohesie van groot belang.

De kansen liggen voor het oprapen. Vooral jongeren hebben een uitgebreide talenkennis, maken wereldreizen en studeren in het buitenland. We hebben Chinees-, Turks- en Russisch- sprekende jongeren die hier studeren en de Nederlandse taal uitstekend beheersen. Helaas worden zij nog teveel aangesproken op hun achtergrond, en niet op hun ambities en talenten. Dat is jammer. Want het voordeel van die tweetaligheid kun je in een internationaliserende samenleving heel goed benutten!

Het talenaanbod op de middelbare school is dus heel belangrijk. Zou er naast Frans en Duits, niet ook een aanbod van Russisch, Pools of Chinees moeten zijn? Het is goed om de meerwaarde daarvan in te zien. VNO-NCW, MKB en het nieuw te vormen kabinet: stoom deze jongeren klaar voor de internationaal georiënteerde bedrijven! Creëer een beter opgeleide arbeidsbevolking die optimaal kan profiteren van groeiende economieën. Made in Holland!