Levende Europese Literatuur: Kester Freriks in gesprek met de Noorse romancier Per Petterson, Amsterdam

datum 22 maart 2010 17:00 - 19:00
plaats Amsterdam
locatie Spui 25-27 Toon locatie
organisatie Universiteit van Amsterdam (UvA)

In samenwerking met de opleiding Europese Studies, UvA

maandag 22 maart 2010, 17:00 - 19:00 uur

Per Petterson

Kester Freriks

Aanmelden

Door het oeuvre van Petterson loopt een duidelijke rode draad. Vrijwel alle romans en novellen - Ut og stjæle hester vormt hierop een uitzondering - beschrijven het  alledaagse (en toch weer niet helemaal alledaagse) leven van Arvid. In Ekkoland (1989) brengt hij samen met zijn ouders de zomer door in het Deense Jutland, waar zijn moeder is opgegroeid. Denemarken vormt ook het decor van Til Sibir waarin Petterson de jeugd van Arvids moeder schetste en in zijn meest recente roman Jeg forbanner tidens elv (2008) keert de inmiddels 37-jarige Arvid terug naar deze voormalige zonnige zomervakantiebestemming om zijn moeder, die ernstig ziek is, te bezoeken.

In Pettersons oeuvre vormt de herinnering, niet zelden gekoppeld aan een traumatische ervaring uit het verleden, de motor van de vertelling. De alledaagse beschrijving van het heden versmelt door middel van associatieve beelden en herinneringen met het verleden. Dit versmelten roept eerder vragen op dan dat die beantwoord worden. Petterson is een meester in het suggereren van een diepere betekenis zonder die echter ooit te benoemen, liever duidt hij deze aan door de vele herhalingen en een op het eerste gezicht zo doorzichtig proza.

Kester Freriks gaat met Per Petterson in gesprek over zijn oeuvre. Inleiding door Suze van der Poll, docent Scandinavische Letterkunde, UvA.

Voertaal: Engels

Per Petterson

Per Petterson (1952) debuteerde in 1987 met de novellebundel Aske i skoen, sand i munnen en nadien verschenen van zijn hand zes romans en een tekstbundel met literaire en autobiografische fragmenten. Een aantal van deze romans zoals Til Sibir (1996 Heimwee naar Siberië) en I Kjølvannet (2000 Kielzog) kwam al eerder in Nederlandse vertaling uit.

Petterson brak internationaal door met zijn roman Ut og stjæle hester (2003 Paarden stelen), waarvoor hij niet alleen vrijwel alle Noorse literaire prijzen in de wacht sleepte, maar waarvoor hem tevens tevens The Independent Foreign Fiction Prize, The International IMPAC Dublin Literary Award, Le Prix Littéraire Européen Madeleine Zepter, Le Prix Millepages en Le Prix des Lecteurs de littérature européenne toegekend werden. Volgens The New York Times behoorde de roman tot de vijf beste romans die in 2007 in de VS verschenen waren.

Kester Freriks

Kester Freriks (1954) is schrijver van acht romans, twee biografieën en enkele non-fictie boeken als De valk. Over valkerij en wilde vogels en Vogels kijken. Alle driehonderd Nederlandse vogelsoorten. Sinds 1981 schrijft hij over theater en boeken in NRC Handelsblad. Voor de bijlage Boeken bespreekt hij onder meer Scandinavische romans.

Aanmelden

Toegang tot deze activiteit is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via onderstaande link AANMELDEN.

Verwijzingen

AANMELDEN

www.spui25.nl

Locatie

Spui 25-27

1012 WX  Amsterdam

Bron: Organisatie SPUI25