Kamervragen 'Voltooid leven'

Met dank overgenomen van F. (Fatma) Koşer Kaya i, gepubliceerd op woensdag 10 februari 2010, column.

Fatma Koser Kaya heeft samen met de leden Van Miltenburg (VVD) en Halsema (GroenLinks) de volgende Kamervragen gesteld aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Justitie over een ‘voltooid leven’.

1

Bent u bekend met de berichtgeving over ouderen in verzorgingshuizen die een einde aan hun leven hebben gemaakt omdat zij er van overtuigd zijn dat hun leven voltooid is en er geen andere, meer humane mogelijkheden waren om hen hierbij te helpen?

2

Deelt u onze visie dat de wijze waarop deze ouderen een einde aan hun leven gemaakt hebben gruwelijk en inhumaan is? Zo ja, welke maatregelen bent u bereid te nemen?

3

Deelt u de visie dat mensen zelf mogen bepalen wanneer hun leven voltooid is?

4

Hoe verhoudt de situatie in de thuiszorg en verpleeghuizen met betrekking tot euthanasie bij een voltooid leven zich tot de situatie in verzorgingshuizen?

5

Welke maatregelen of begeleiding mag door artsen, verpleegkundigen, verzorgenden of familie worden geboden om patiënten die lijden aan het leven te begeleiden naar een zelfgekozen levenseinde?

6

Steunt u de noodzaak van een betere begeleiding van mensen met een doodswens, omdat zij hun leven voltooid achten? Zo ja, aan welke voorwaarden zou een dergelijke begeleiding moeten voldoen, en wat is daarbij de inbreng van betrokkene zelf?

7

Hoe wordt in de opleiding van artsen, verpleegkundigen en verzorgenden aandacht besteed aan dit onderwerp?

8

Steunt u initiatieven zoals het initiatief van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) die met deze

campagne meer aandacht wil vragen voor een waardig en zelfgekozen levenseinde voor mensen die hun leven voltooid vinden? Zo nee, waarom niet?

9

Wat gaat u doen om een maatschappelijk debat over dit maatschappelijke probleem te organiseren?