Aanpak Jeugdwerkloosheid niet effectief

Met dank overgenomen van F. (Fatma) Koşer Kaya i, gepubliceerd op vrijdag 12 februari 2010, column.

Aanpak Jeugdwerkloosheid niet effectief

De jeugdwerkloosheid loopt op. In 2009 was bijna 14 procent van de jongeren werkloos. Dat is 5,6 procent meer dan een jaar geleden. De werkloosheid onder allochtone jongeren is met 20,5 procent nog hoger. In 2009 hadden 23.000 allochtone jongeren geen baan.

Ongeveer een jaar geleden presenteerde dit kabinet een Acieplan Jeugdwerkloosheid. Dit plan is echter niet effectief geweest. Donderdag 11 februari sprak ik staatssecretaris Klijnsma (PvdA) hier in de Tweede Kamer op aan.

Dit kabinet presenteert een hoop kleine initiatieven zoals een congres, een motivatiefilmpje en een campagne. De vastgelopen arbeidsmarkt wordt echter niet aangepakt.

Op dit moment hebben nieuwkomers op de arbeidsmarkt minder rechten. In crisistijd betekent dit dat jongeren met een tijdelijk contract als eerste worden ontslagen. Of nog erger, zij worden helemaal niet aangenomen. Slecht presterende oudere werknemers hebben echter meer rechten en mogen gewoon blijven zitten.

Daarom roep ik dit kabinet op eindelijk eens echt in actie te komen. Dit betekent op termijn een nieuwe moderne arbeidsmarkt en voor de huidige werkloze jongeren meer doortastende maatregelen!