Verordening 2010/7 - Opening en het beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor bepaalde landbouw- en industrieproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening was geldig van 1 januari 2010 tot 31 december 2013.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) nr. 7/2010 van de Raad van 22 december 2009 betreffende de opening en het beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor bepaalde landbouw- en industrieproducten en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 2505/96 van de Raad

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EU) No 7/2010 of 22 December 2009 opening and providing for the management of autonomous tariff quotas of the Union for certain agricultural and industrial products and repealing Regulation (EC) No 2505/96
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2010/7
Origineel voorstel COM(2009)651 NLEN
Celex-nummer i 32010R0007

3.

Key dates

Document 22-12-2009
Bekendmaking in Publicatieblad 07-01-2010; OJ L 3, 7.1.2010,Special edition in Croatian: Chapter 02 Volume 016
Inwerkingtreding 01-01-2010; Toepassing zie art 7
07-01-2010; in werking datum publicatie zie art 7
Einde geldigheid 31-12-2013; opgeheven door 32013R1388

4.

Wettekst

7.1.2010   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 3/1

 

VERORDENING (EU) Nr. 7/2010 VAN DE RAAD

van 22 december 2009

betreffende de opening en het beheer van autonome tariefcontingenten van de Unie voor bepaalde landbouw- en industrieproducten en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 2505/96 van de Raad

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name op artikel 31,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De productie in de Europese Unie van bepaalde landbouw- en industrieproducten is ontoereikend om in de behoeften van de verwerkende industrie van de Unie te voorzien. Dit betekent dat het aanbod van deze producten in de Unie voor een groot deel afhankelijk is van invoer uit derde landen. In de meest dringende behoeften van de Unie aan de betrokken producten dient onmiddellijk op de meest gunstige voorwaarden te worden voorzien. Er moeten daarom tariefcontingenten van de Unie worden geopend in het kader waarvan voldoende hoeveelheden van deze producten tegen preferentiële rechten kunnen worden ingevoerd, waarbij rekening moet worden gehouden met het feit dat de markten voor deze producten niet verstoord mogen worden en dat de ontwikkeling van een productie in de Unie niet mag worden belemmerd.

 

(2)

Alle importeurs in de Unie moeten te allen tijde en in gelijke mate toegang hebben tot deze contingenten en de voor deze contingenten vastgestelde rechten moeten zonder onderbreking van toepassing zijn op de gehele invoer van de betrokken producten in alle lidstaten tot de contingenten zijn uitgeput.

 

(3)

Bij Verordening (EEG) nr. 2454/93 van de Commissie van 2 juli 1993 houdende vaststelling van enkele bepalingen ter uitvoering van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad tot vaststelling van het communautair douanewetboek (1) is een regeling voor het beheer van tariefcontingenten vastgesteld die een gelijke en ononderbroken toegang tot de contingenten waarborgt, een ononderbroken toepassing van de rechten en een toewijzing op chronologische volgorde van de aanvaarding van de aangiften voor het vrije verkeer. De bij onderhavige verordening geopende tariefcontingenten moeten door de Commissie en de lidstaten overeenkomstig die regeling worden beheerd.

 

(4)

De contingenten zijn meestal in tonnen uitgedrukt. Voor bepaalde producten waarvoor een autonoom tariefcontingent wordt geopend, wordt een andere meeteenheid gebruikt. Wanneer voor die producten geen aanvullende meeteenheid is vermeld in de gecombineerde nomenclatuur die bijlage I vormt bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad van 23 juli 1987 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief (2) kan er onzekerheid bestaan over de gebruikte meeteenheid. Voor meer duidelijkheid en een beter contingentbeheer moet daarom worden bepaald dat deze autonome tariefcontingenten slechts kunnen worden benut wanneer de precieze hoeveelheid van de in te voeren producten wordt vermeld in de aangifte voor het vrije verkeer, uitgedrukt in de voor die producten geldende meeteenheid zoals vermeld in de bijlage bij onderhavige verordening.

 

(5)

Verordening (EG) nr. 2505/96 van de Raad van 20 december 1996 betreffende de opening en wijze van beheer van autonome communautaire tariefcontingenten voor bepaalde landbouw- en industrieproducten (3) is vele malen gewijzigd. Omwille van de duidelijkheid verdient het aanbeveling deze in haar geheel in te trekken en te vervangen.

 

(6)

De bepalingen die nodig zijn om de wijzigingen in te voeren die voortvloeien uit de wijzigingen van de gecombineerde nomenclatuur en de TARIC-codes moeten worden aangenomen overeenkomstig Besluit 1999/468/EG van de Raad van 28 juni 1999 tot vaststelling van de voorwaarden voor de uitoefening van de aan de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.