De transfermarkt

Met dank overgenomen van F. (Fatma) Koşer Kaya i, gepubliceerd op woensdag 7 oktober 2009, column.

De minister president Jan Peter Balkenende was twee weken geleden niet zo goed in vorm. Zo duidde hij zelf zijn optreden bij de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) . Volgens de media oriënteert hij zich op de transfermarkt.

Deze week moest de invaller van de premier, Wouter Bos, bij de financiële beschouwingen zijn kunstjes vertonen.

Wat de vorm betreft was zijn optreden soepel en het spel was mooier. Als we daarop moeten afgaan dan was minister Bos zeker beter in vorm. Het schijnt dat 70% van de mensen met name daarop let.

Nu de inhoud. Hoewel mensen meer op de vorm letten is de inhoud mijn inziens des te belangrijker. Minister Bos is de schatkistbewaarder en dient te laten zien dat het geld van Nederland bij hem in goede handen is. Vorig jaar had hij vooral een feestbegroting, het kon niet op. Hij vond dat er toen niets aan de hand was. Onze oproep om toch maar rekening te houden met een op komst zijnde crisis vond hij niet nodig, want de crisis zou aan Europa voorbij trekken. Niets bleek minder waar. Inmiddels is de kredietcrisis en daarna economische crisis een feit. Hoe diep deze crisis zal zijn, kan niemand voorspellen. Dus veel reden om te streven naar een gezonde staatskas. De staatsschuld is inmiddels 380 miljard en zal alleen maar groter worden als we niets doen. De oplossing van dit kabinet en minister Bos zit in de 20 ambtenarenclubjes. Zij gaan kijken waar we geld kunnen vinden om gezonder te worden. Pas in het voorjaar krijgen we daar duidelijkheid over.

Ik vrees echter dat het getouwtrek dan weer opnieuw gaat beginnen. In het debat deze week werd al duidelijk dat de taboes groot zijn, hoewel de coalitiepartijen hoog en bij laag beweerden dat er geen taboes zijn. PvdA wil geen bezuinigingen, het CDA wel. Minister Bos heeft misschien voor nu de wedstrijd gewonnen op de vorm, maar de inhoud is nog ver te zoeken.