"Onze jeugd is losgeslagen"

Met dank overgenomen van F. (Fatma) Koşer Kaya i, gepubliceerd op donderdag 3 december 2009, column.

Het kerstreces komt er al weer bijna aan en ik heb sinds het zomerreces nog geen blog meer geschreven. Het is ook zo ontzettend snel gegaan dit najaar. Dat heeft mede te maken met mijn werk als lid van de Tijdelijke Commissie onderzoek financieel stelsel. Dat kwam ‘even’ naast de werkzaamheden voor mijn andere portefeuilles, waardoor het de afgelopen tijd erg druk was.

Nu zag ik gisteren weer iets in de krant over ‘losgeslagen jongeren’. Van dat soort absurde uitspraken gaat mijn bloed sneller koken. Dit kabinet lijkt goed leiderschap te verwarren met controle. Controle op onze leefvorm, de leefstijl van onze kinderen, de dagen waarop we boodschappen doen en ga zo maar door. Over maakbaarheid gesproken!

Balkenende IV ging aan de slag onder het motto ‘samen werken, samen leven’ en er werd duidelijk gekozen voor het gezin als hoeksteen van de samenleving. Er kwam zelfs een nieuwe minister voor Jeugd en Gezin, geleid door één van de vicepremiers.

Rouvoet lijkt fervent aanhanger van de gedachte dat u voor al uw problemen bij de overheid moet zijn. Het mag duidelijk zijn dat ik het daar niet mee eens ben. Zeker als het gaat om kinderen. Minister Rouvoet moet zich los maken van de gedachte dat hij het gezinshoofd is van alle kinderen in Nederland. Hij slaat door in zijn idee dat de overheid verantwoordelijk is voor het aantal uren dat kinderen sporten, buiten hangen, huiswerk maken of internetten.

Problemen zoals seksuele intimidatie en drankmisbruik onder jongeren, daar moet de overheid actief iets aan doen. Dat zijn strafbare gedragingen. Of de jeugdzorg, daar moet nog zoveel aan gebeuren. Maar al willen we nog zo graag dat overgewicht onder jongeren afneemt, dat is een verantwoordelijkheid van de ouders. Zij moeten bepalen hoeveel snoep, ijs of cola een kind mag eten of drinken, niet minister Rouvoet.

Het is trouwens van alle tijden om moord en brand te schreeuwen over het gebrek aan normen en waarden van onze jeugd. Maar in plaats van alleen naar hen te kijken zouden we er goed aan doen te beginnen bij onszelf. D66 vertrouwt op de eigen kracht en ontwikkeling van mensen, ook van ouders. Deze week is het onderzoek De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders verschenen. Ook zij maken korte metten met de gedachte dat de overheid alles kan en moet oplossen. Ook zij leggen de bal in de voeten van de opvoeders. Duidelijke grenzen en waarden moeten van hen komen, niet van minister Rouvoet, Balkenende of Bos.