Duivesteijn speelt dubbel spel bij debatten over huurbeleid

Met dank overgenomen van R.J.L. (Remi) Poppe i, gepubliceerd op donderdag 1 januari 1970.

PvdA-kamerlid Adri Duivesteijn heeft het veelvuldig aan de stok met staatssecretaris Dick Tommel, over diens volkshuisvestingsbeleid. Waar blijven echter zijn alternatieven voor het inderdaad rampzalige paarse huurbeleid?

Door Remi Poppe, lid Tweede-Kamerfractie SP

'Na jaren politieke luwte praten we eindelijk weer over de volkshuisvesting', zegt Duivesteijn. Dat klopt en dat is goed. Maar uit de mond van de PvdA-fractiewoordvoerder volkshuisvesting mogen we dan tenminste óók wel horen waarom vooral zijn partij in de afgelopen jaren met álle structurele verslechteringen op het terrein van de sociale volkshuisvesting heeft ingestemd. Met de gevolgen van die kaalslag zitten hij en wij nu te kijken - en vooral de miljoenen huurders die in steeds grotere problemen komen en voor wie hij het zegt te willen opnemen. In de afgelopen vijf jaar zijn de huren met pakweg een kwart verhoogd - mét instemming van de PvdA. Er is almaar bezuinigd op de huursubsidie - mét het fiat van Duivesteijn's partij. Onder het vorige kabinet - met Kok als vice-premier - zijn gemeenten gedwongen een fiatteringsgrens in huursubsidietoekenning te hanteren, waardoor de komst van door Duivesteijn en mij verafschuwde inkomenswijken bevorderd wordt. Onder het huidige kabinet - met Kok als premier - is de bruteringsoperatie afgerond en daarmee de directe band tussen overheid en sociale volkshuisvesting doorgeknipt - en worden woningcorporaties welhaast gedwongen zich te gaan opstellen als projectontwikkelaars.

In 1993 stond ik samen met een grote groep demonstranten op het Plein om daar een volkspetitie tegen het huurbeleid aan te bieden, ondertekend door meer dan een kwart miljoen huishoudens. De Partij van de Arbeid stond aan de ándere kant, letterlijk, ín het Kamergebouw, figuurlijk, Êchter het huurbeleid van het kabinet Lubbers/Kok. Dat behelsde onder meer dat de jaarlijkse huurverhoging tot het jaar 2010 steeds hoger zou zijn dan de inflatie - en dus een steeds grotere aanslag zal doen op huurders die nu al bijna verzuipen in de woonlasten, waarvan Duivesteijn de cijfers zo precies kent en aan Tommel voorhoudt.

Het is van twee dingen een: óf je doet als Tommel, die, met instemming van het héle paarse kabinet, zegt dat hij het vastgestelde volkshuisvestingsbeleid uitvoert - en je neemt daarvoor de volle verantwoordelijkheid. Of je wijst dat volkshuisvestingsbeleid af - en plaatst jezelf tegenover Tommel én het hele paarse kabinet. Van twee walletjes eten is er niet bij als je fatsoenlijke politiek wilt bedrijven.

Ik heb moeite met Duivesteijn. Niet met wat hij buiten de Kamer zegt en roept tegen Tommel, maar wel met wat hij ín de Kamer nalaat als hij de kansen krijgt om voor een echt ander huisvestingsbeleid te kiezen dan Tommel en paars voorstaan. Keer of keer kiest Duivesteijn dat de verkeerde kant. Hij stemt als een braaf jongetje mee met de coalitie tegen voorstellen van mijn kant om de huurverhoging dit jaar op zeker niet méér dan de inflatie te stellen - en doet dus méé met het verder opjagen van de huren. Hij stemt mét de coalitie tégen mijn voorstel voor extra huursubsidie voor de 'groeikernen' waar de gemiddelde woonlasten tot volstrekt absurde hoogte zijn gestegen. En hij loopt weg voor onze voorstellen om de hypotheekrente boven het kwart miljoen af te toppen en zodoende honderden miljoenen vrij te maken voor een beter volkshuisvestingsbeleid.

Duivesteijn wordt graag geafficheerd als straatvechter. Maar als hij blijft doen zoals hij doet, moeten we hem eerder als schimmenspeler betitelen. Leuk voor een show, maar aantikken doet het niet voor de huurders in dit land.