Gemeenschappelijke onderneming SESAR (SESAR)

Met dank overgenomen van EU monitor.
logo sesar

Deze gemeenschappelijke onderneming i is door de Europese Unie i in het leven geroepen voor de modernisering van het Europese luchtverkeersbeveiligingssysteem. SESAR (Single European Sky ATM Research) vormt de technologische en operationele uitvoering van het in 2004 ingevoerde gemeenschappelijk luchtruim, dat voorziet in de toekomstige behoeften op het gebied van capaciteit en luchtveiligheid.

1.

In vogelvlucht

Het luchtverkeer zal tussen 2010 en 2030 meer dan verdubbelen en in sommige regio's zelfs verdrievoudigen. De infrastructuur om deze verkeersstromen te beheren is echter nauwelijks geëvolueerd en dreigt tekort te schieten. SESAR heeft als doelstelling een nieuwe infrastructuur voor de beveiliging van het luchtverkeer op te zetten, waarbij de verkeersstructuur niet langer wordt bepaald door de landsgrenzen, maar door de reële behoeften.

SESAR is in Brussel gevestigd en heeft rechtspersoonlijkheid. De onderneming wordt gefinancierd met bijdragen van de Europese Commissie i, het agentschap voor luchtverkeersleiding Eurocontrol i, het uitvoerend agentschap voor het Trans-Europese vervoersnet i en partijen uit de luchtvaartindustrie.

2.

Subsidie aanvragen

Calls voor SESAR worden gepubliceerd op de websites van SESAR en Eurocontrol.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland i ondersteunt Nederlandse bedrijven bij het indienen van projectvoorstellen.

3.

Na 2013

De Raad i heeft in oktober 2013 besloten SESAR te verlengen tot 2024. In de periode tussen 2016 en 2024 wordt hiervoor €1,6 miljard beschikbaar gesteld.

4.

Meer informatie