Fractievoorzitters over de nieuwe machtsverhoudingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 9 juni 2009, 17:41.

Pöttering i roept op tot grotere publieke rol Europees Parlement i

In de eerste reacties tekent zich een contrast af tussen de zegevierende stemming van de centrumrechtse Europese Volkspartij en de bittere teleurstelling van de sociaal-democraten. Beide voorzitters zijn het echter met elkaar eens dat de veranderde machtsverdeling vraagt om een nieuwe meer permanente politieke samenwerking. Voor velen in de grotere politieke fracties zijn de gekozen leden die sterke nationalistische of extremistische ideologieën vertegenwoordigen, de voornaamste bron van zorg.

"De EVP heeft ruim gewonnen (...) wij hebben minstens 100 zetels meer dan de sociaal-democraten. Een dergelijke overwinning betekent inderdaad verantwoordelijkheid", aldus Joseph Daul, de fractievoorzitter van de Europese Volkspartij (Christen-democraten, EVP). Het doel van de EVP voor de komende zittingsperiode is om "het financiële systeem op te schonen en veiligheid voor allen te verbeteren, voedselzekerheid en energiezekerheid".

Martin Schulz, fractievoorzitter van Sociaal-democratische Fractie (PES ): "Het is een zeer bittere avond voor de sociaaldemocratie in Europa. Wij verwachtten betere resultaten.In een democratie moeten wij echter dat aanvaarden wat de kiezers ons geven." Volgens Schulz geeft de uitslag "de sfeer in de lidstaten weer". Hij ging verder: "Onze plicht blijft dezelfde, wij zullen proberen om de sociale agenda uit te voeren."

De  voorzitter van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa, Graham Watson, zei tevreden te zijn met de solide prestaties van de liberalen en democraten: "Wij zullen het evenwicht tussen de linkerzijde en rechterzijde blijven houden." Watson noemde ook "de bedroevende winst van extreem rechts. Wij allen kennen de lessen van de economische depressie in 1930. Ik ben er van overtuigd dat dit resultaat ook het gevolg van de huidige crisis is." Hij zocht de oorzaak ook in de mislukking om immigranten in onze maatschappijen te integreren."

Daniel Cohn-Bendit, medevoorzitter Fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie zei over de uitslag: "Het onverbloemde succes van De Groenen bij deze Europese verkiezingen toont aan dat de Europeanen de visie van het Europa van morgen, zoals voorgesteld door de milieubeschermers, hebben aanvaard. Deze situatie is tegengesteld aan het succes van de vernielende krachten ten aanzien van Europa, zoals de Eurosceptici of uiterst rechts".

Francis Wurtz, fractievoorzitter van De Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links (GUE/NGL) zei over de opkomst: "Ik geloof dat dit een vertrouwenscrisis van burgers tegenover het huidige Europa weergeeft. Ik denk dat wij ons relatief gewicht binnen het Europees Parlement moeten kunnen handhaven." Wurtz ging verder: "Ik ga niet akkoord met deze splijting tussen degenen die voor Europa zijn en de anderen: ik ben voor Europa en ik ben zeer kritisch ten opzichte van haar huidige beleidsvoorstellen."

Nigel Farage, voorzitter van de Fractie Onafhankelijkheid/Democratie (IND/DEM) : "Het grote succes van de Onafhankelijkheidspartij in het Verenigd Koninkrijk en van de Orthodoxe volkspartij in Griekenland zal de fractie Onafhankelijkheid/Democratie in staat stellen om te groeien en nieuwe leden aan te trekken om op deze manier voor een meer democratische organisatie in Europa te strijden, binnen of buiten de Europese Unie."