SP: Snij drastisch in Europees landbouwbudget

Met dank overgenomen van Socialistische Partij (SP) i, gepubliceerd op donderdag 4 juni 2009.

In een spoeddebat gisteravond pleitte SP-Kamerlid Hugo Polderman i voor een drastische verlaging van het Europees landbouwbudget. Sinds de oproep van minister Bos vorige week is er met de VVD en PvdA een Kamermeerderheid voor het drastisch snijden in het budget. Polderman: “Een derde van het Europees budget gaat op aan landbouwsubsidies, die terechtkomen bij multinationals zoals Mars, maar zelfs ook Schiphol. In het buitenland komen de subsidies terecht bij golfbanen, maneges en de Britse Koninklijke familie. Dat moet stoppen.” 

Eerder verzette de SP zich al tegen het verruimen van de melkquota waardoor de prijzen van melk zullen dalen. In plaats van subsidiëren denkt de SP het inkomen van boeren te garanderen door juist de quota voor verschillende landbouwproducten te verlagen. Polderman: “De subsidies die nodig blijven voor het stimuleren van duurzame landbouw en het belonen van landschapsbeheer kunnen ook het beste nationaal worden uitgegeven. Dat scheelt rondpompen van geld via Brussel en maakt betere controle mogelijk. De rekenkamer kan al 15 jaar niet garanderen dat de subsidies goed terecht komen. Schandalig!”

Polderman heeft een motie ingediend waarin het Kabinet wordt opgeroepen in te zetten op drastische verlaging van het landbouwbudget bij de begrotingsherziening voor na 2013. Tot die tijd liggen de uitgaven vast en blijft verspilling troef. De motie komt volgende week in stemming.

>> Bekijk hier het bezuinigingsplan van de SP