CU: Belder waarschuwt EP voor Servische politieke octopus

Met dank overgenomen van ChristenUnie (CU) i, gepubliceerd op vrijdag 24 april 2009, 11:07.

Onlangs speechte Bas Belder i in het Europarlement i over zijn zorgen omtrent een Servisch bedrijf dat een tamelijk ongezonde machtspositie heeft verworven op de markt.

"De Commissie Internationale Handel i onderstreept in haar advies het belang van een tastbaar vooruitzicht op EU-lidmaatschap voor de politieke en economische ontwikkeling van de staten van de Westelijke Balkan.

Maar wanneer in de regio zelf sprake is van monopolieachtige markmacht in essentiële economische sectoren, werpt zo´n situatie een dubbele blokkade op. Zeker wanneer die gepaard gaat met partijpolitieke vervlechting. De interne ontwikkeling stagneert én Europese firma´s blijven weg.

Hét voorbeeld hiervan levert het ongehinderde optreden van Delta Holding in Servië. Met als ´octopus´ haar invloedrijke president Miroslav Miskovic. Commissie, welke tegenacties hebt u tot dusverre ondernomen richting Belgrado? Want al in mei 2007 riep een uitgelekt rapport van de Amerikaanse ambassade ter plaatse dringend op het monopolie van Delta Holding te beëindigen. Voor Serviës welzijn, voor Serviës Europese integratie!"