CU: Bezorgd om "Moldavische martelingen"

Met dank overgenomen van ChristenUnie (CU) i, gepubliceerd op vrijdag 24 april 2009, 10:07.

"Hoe verklaart de Moldavische regering het wreed fysiek optreden contra weerloze medeburgers met drie dubieuze sterfgevallen?", zo vroeg Europarlementariër i Bas Belder i (ChristenUnie SGP i) zich vandaag af in het Europees Parlement i. Belder toonde zich behoorlijk bezorgd over de situatie van de Moldavische oppositie waarvan sommige leden mishandeld zijn door de Moldavische politie afgelopen tijd. Hij riep de EU op om de Moldavische regering hierin tot de orde te roepen.

Begin april waren er grote ongeregeldheden rondom de verkiezingen in Moldavië. Demonstranten richtten grote schade aan, in eerste instantie greep de Moldavische politie daarop nauwelijks in. Maar een aantal dagen na de ongeregeldheden werden diverse oppositieleden en onschuldige burgers opgepakt. Hier en daar was zelfs sprake van marteling. Ook kwamen drie burgers om onder verdachte omstandigheden. Een aantal Moldavische prominenten riep woensdag in een brief haar regering op tot openheid van zaken. Belder sluit zich daarbij aan: "De nasleep in Moldavië van begin april roept nogal wat vragen op. Vragen die de Europese Instellingen dienen te richten aan het adres van de Moldavische én Roemeense autoriteiten."

De Moldavische premier meldde onlangs op de staatstelevisie dat de politie, in noodgevallen, in de toekomst het vuur zal openen op demonstranten. Belder is daarover behoorlijk bezorgd. "Is de Moldavische regering werkelijk van zins voortaan, in noodgevallen het vuur te openen op demonstranten? En hoe verklaart de Moldavische regering de radicale omslag in het optreden van de nationale veiligheidsorganen tegenover demonstranten en andere opponenten, een omslag van onbegrijpelijke passiviteit jegens vandalisme (brandstichtingen, plunderingen van overheidsgebouwen) naar wreed fysiek optreden contra weerloze medeburgers met drie dubieuze sterfgevallen? Bovenal, hoe kwijt de Moldavische republiek zich van haar verantwoordelijkheid voor deze schendingen van elementaire grondrechten?

Voor de beantwoording van die laatste, cruciale vraag moet stellig de open brief met negen aanbevelingen van veertien Moldavische verdedigers van de burgermaatschappij aan het Tsjechische voorzitterschap worden meegenomen!"

Bijlage: brief met oproep Moldavische prominenten tot openheid van zaken.

Gekoppelde documentenTitelFile-grootteMIME-type

brief Moldavische prominenten om fysieke wreedheden politie aan de kaak te stellen 22 april 0937.0 kBapplication/msword