Voorstel van wet - Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de invoering van een bromfietsrijbewijs

Dit voorstel van wet i is onder nr. 2 toegevoegd aan wetsvoorstel 30477 - Invoering van een bromfietsrijbewijs i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de invoering van een bromfietsrijbewijs; Voorstel van wet  
Document­datum 06-03-2006
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST95340
Kenmerk 30477, nr. 2
Van Verkeer en Waterstaat (VW)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2005–2006

30 477

Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de invoering van een bromfietsrijbewijs

Nr. 2

VOORSTEL VAN WET

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het met het oog op de

ongevalsrisico’s voor met name jonge brom- en snorfietsers wenselijk is

over te gaan tot invoering van een bromfietsrijbewijs; Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg

der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij

goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I

De Wegenverkeerswet 1994 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 4b, eerste lid, onderdeel h, wordt «, afgegeven rijbewijzen en afgegeven bromfietscertificaten» vervangen door: en afgegeven rijbewijzen.

B

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het tweede lid wordt in onderdeel a «tweehonderdtwintig microgram alcohol per liter uitgeademde lucht» vervangen door: 220 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht, en in onderdeel b «een halve milligram alcohol per milliliter bloed» vervangen door: 0,5 milligram per milliliter bloed.
  • 2. 
    In het derde lid wordt na «zijn verstreken» ingevoegd: , dan wel, indien het voor het eerst afgegeven rijbewijs een rijbewijs betreft dat de bevoegdheid geeft tot het besturen van bromfietsen en dit rijbewijs is afgegeven aan een persoon die op het ogenblik van die afgifte de leeftijd

van achttien jaren nog niet heeft bereikt, nog geen zeven jaar zijn verstreken,.

  • 3. 
    Het vierde lid komt te luiden:
  • 4. 
    Het derde lid is van overeenkomstige toepassing op de bestuurder van een motorrijtuig die zonder rijbewijs een motorrijtuig bestuurt.
  • 4. 
    In het vijfde lid wordt «het eerste, tweede, derde of vierde lid» vervangen door: het eerste, tweede of derde lid.

C

In artikel 108, eerste lid, onderdeel a, vervalt «bromfietsen,». D

Artikel 110b wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid, onderdeel b, wordt na «de leeftijd van eenentwintig jaren» ingevoegd: , dan wel, voor zover het bromfietsen betreft, de leeftijd van zestien jaren.
  • 2. 
    Het tweede lid vervalt.
  • 3. 
    Het derde lid wordt vernummerd tot tweede lid.

Artikel 111, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In onderdeel a wordt na «de leeftijd van eenentwintig jaren heeft bereikt» ingevoegd: , dan wel, indien de aanvraag betrekking heeft op afgifte van een rijbewijs dat geldig is voor het besturen van bromfietsen, de leeftijd van zestien jaren heeft bereikt.
  • 2. 
    In onderdeel b wordt na «voldoende mate van rijvaardigheid en geschiktheid» ingevoegd: , dan wel, indien de aanvraag betrekking heeft op afgifte van een rijbewijs dat geldig is voor het besturen van bromfietsen, over een voldoende mate van rijvaardigheid.

F

Artikel 134, derde lid, tweede volzin, komt als volgt te luiden: De aan dit tweede onderzoek verbonden kosten, waarvan de hoogte bij ministeriële regeling wordt vastgesteld, komen ten laste van betrokkene.

G

Het opschrift Paragraaf 10. Bromfietscertificaat en de artikelen 135 tot en met 141 vervallen.

H

De artikelen 142 tot en met 145 vervallen.

E

I Artikel 160, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Onderdeel d vervalt.
  • 2. 
    Onderdeel e wordt geletterd d. J

Artikel 161 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Het vierde lid vervalt.
  • 2. 
    Onder vernummering van het vijfde tot het vierde lid, komt dit vierde lid te luiden:
  • 4. 
    Bij ministeriële regeling kunnen voorschriften worden vastgesteld ter uitvoering van het eerste, tweede en derde lid.

K

Artikel 163 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid wordt «, artikel 8, derde lid, onderdeel a, of artikel 8, vierde lid, onderdeel a»: vervangen door: en artikel 8, derde lid, onderdeel a.
  • 2. 
    In het vierde en achtste lid wordt «, artikel 8, derde lid, onderdeel b, of artikel 8, vierde lid, onderdeel b» telkens vervangen door: en artikel 8, derde lid, onderdeel b.

L

Artikel 164 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het tweede lid, onderdeel b, wordt «vijfhonderdzeventig microgram per liter uitgeademde lucht» vervangen door: 570 microgram per liter uitgeademde lucht.
  • 2. 
    In het tweede lid, onderdeel d, wordt na «met vijftig kilometer of meer,» ingevoegd: door een bestuurder van een motorrijtuig anders dan een bromfiets,.
  • 3. 
    In het tweede lid wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door een puntkomma, een onderdeel ingevoegd, luidende:
  • e. 
    overschrijding van een krachtens deze wet vastgestelde maximumsnelheid met dertig kilometer of meer door een bestuurder van een bromfiets, in geval van staandehouding van de bestuurder.
  • 4. 
    In het vierde lid, onderdeel c, wordt «, dan wel» vervangen door: door een bestuurder van een motorrijtuig anders dan een bromfiets;.
  • 5. 
    In het vierde lid wordt, onder verlettering van onderdeel d tot onderdeel e, een onderdeel ingevoegd, dat luidt:
  • d. 
    indien de maximumsnelheid met dertig kilometer of meer is overschreden door een bestuurder van een bromfiets, dan wel.

M

In artikel 175 , tweede lid, wordt «artikel 8, eerste, tweede, derde of vierde lid» vervangen door: artikel 8, eerste, tweede of derde lid.

N

In artikel 176, derde lid, vervalt «138,». O

In artikel 177, eerste lid, onderdeel a, vervalt «135, 141, derde lid,».

ARTIKEL II

Het opschrift § 7a. Bromfietscertificaten en artikel 60b van de Invoeringswet Wegenverkeerswet 1994 vervallen.

ARTIKEL III

Artikel 1, onderdeel b, van de Wet rijonderricht motorrijtuigen 1993 komt te luiden:

  • b. 
    rijonderricht in het besturen van motorrijtuigen: onderricht, gericht op het bijbrengen van de rijvaardigheid en geschiktheid om aan het verkeer deel te nemen als bestuurder van een motorrijtuig, waarvoor een rijbewijs wordt gevorderd, met uitzondering van bijscholing.

ARTIKEL IV

Aanvragen tot afgifte van een bromfietscertificaat ingediend voor het tijdstip van inwerkingtreding van artikel I, onderdeel C, worden, in die gevallen waarin, voor zover vereist, betrokkene ook daadwerkelijk vóór dat tijdstip het theorie-examen heeft afgelegd en daarvoor is geslaagd, na het tijdstip van inwerkingtreding van artikel I, onderdeel C, behandeld overeenkomstig de bepalingen die tot het tijdstip van inwerkingtreding van dat artikelonderdeel golden voor de afgifte van een bromfietscertificaat.

ARTIKEL V

  • 1. 
    Aanvragen tot afgifte van een bromfietscertificaat ter vervanging van een geldig certificaat dat versleten is of geheel of ten dele onleesbaar is geworden, ingediend vóór het tijdstip van inwerkingtreding van artikel I, onderdeel H, worden na dat tijdstip behandeld overeenkomstig ter zake bij of krachtens de Wegenverkeerswet 1994 vastgestelde bepalingen zoals die golden voor het tijdstip van inwerkingtreding van dat artikelonderdeel.
  • 2. 
    Aanvragen tot afgifte van een bromfietscertificaat ter vervanging van een geldig certificaat dat versleten is of geheel of ten dele onleesbaar is geworden, ingediend op of na het tijdstip van inwerkingtreding van artikel I, onderdeel H, worden behandeld overeenkomstig ter zake bij of krachtens de Wegenverkeerswet 1994 vastgestelde bepalingen zoals die golden voor het tijdstip van inwerkingtreding van dat artikelonderdeel, met dien verstande dat:
  • a. 
    in plaats van een vervangend bromfietscertificaat een rijbewijs wordt afgegeven dat geldig is voor het besturen van bromfietsen, en
  • b. 
    het vervangende rijbewijs niet eerder wordt afgegeven dan nadat het

geheel of ten dele onleesbaar geworden bromfietscertificaat waarvoor het wordt afgegeven, is ingeleverd bij degene die is belast met de afgifte van het vervangende rijbewijs.

ARTIKEL VI

  • 1. 
    Bromfietscertificaten die voor de inwerkingtreding van artikel I, onderdeel C, zijn afgegeven op grond van artikel 135 van de Wegenverkeerswet 1994, dan wel na de inwerkingtreding van artikel I, onderdeel C, zijn afgegeven op grond van de artikelen IV of V, eerste lid, behouden hun geldigheid voor het besturen van bromfietsen tot maximaal drie jaren na de datum van inwerkingtreding van artikel I, onderdeel C, dan wel tot het moment waarop aan de houder na de inwerkingtreding van artikel I, onderdeel C, een rijbewijs is afgegeven dat ook geldig is voor het besturen van bromfietsen.
  • 2. 
    Ten aanzien van houders van bromfietscertificaten als bedoeld in het eerste lid, is artikel 107, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 niet van toepassing.
  • 3. 
    Tot maximaal drie jaren na de datum van inwerkingtreding van artikel I, onderdeel C, wordt aan houders van de in het eerste lid bedoelde bromfietscertificaten op aanvraag en tegen betaling van het daarvoor vastgestelde tarief tegen afgifte van het bromfietscertificaat overeenkomstig de bij algemene maatregel van bestuur gestelde eisen een rijbewijs afgegeven dat geldig is voor het besturen van bromfietsen.
  • 4. 
    Houders van rijbewijzen die geldig zijn voor het besturen van motorrijtuigen niet zijnde bromfietsen, houden de bevoegdheid tot het besturen van bromfietsen tot maximaal tien jaar na inwerkingtreding van artikel I, onderdeel C, dan wel tot het moment waarop aan de houder na de inwerkingtreding van artikel I, onderdeel C, een rijbewijs is afgegeven dat ook geldig is voor het besturen van bromfietsen.
  • 5. 
    Het in het derde lid bedoelde tarief wordt bij ministeriële regeling vastgesteld.
  • 6. 
    Voor de toepassing van het vierde lid wordt onder rijbewijs mede verstaan een rijbewijs, afgegeven door het daartoe bevoegde gezag buiten Nederland, waarvan de houder in Nederland woonachtig is.

ARTIKEL VII

  • 1. 
    Degene die krachtens artikel 141 van de Wegenverkeerswet 1994, zoals dat luidde voor de inwerkingtreding van deze wet, was belast met de afgifte van bromfietscertificaten verklaart een bromfietscertificaat ongeldig indien:
  • a. 
    het is afgegeven op grond van door de houder verschafte onjuiste gegevens en het niet zou zijn afgegeven indien de onjuistheid van die gegevens ten tijde van de aanvraag bekend was geweest;
  • b. 
    na afgifte van het certificaat blijkt dat het kennelijk abusievelijk aan de houder is afgegeven.
  • 2. 
    De ongeldigverklaring is van kracht met ingang van de zevende dag na die waarop het besluit tot ongeldigverklaring aan de houder van het bromfietscertificaat is bekend gemaakt.
  • 3. 
    De houder van het ongeldig verklaarde bromfietscertificaat levert dat certificaat in bij degene die het ongeldig heeft verklaard, zodra de ongeldigverklaring van kracht is geworden.

ARTIKEL VIII

Op de eerste vordering van de in artikel 159 van de Wegenverkeerswet 1994 bedoelde personen is de bestuurder van een bromfiets verplicht die bromfiets te doen stilhouden alsmede het bromfietscertificaat of een rijbewijs behoorlijk ter inzage af te geven.

ARTIKEL IX

De in artikel 159, onderdeel a, van de Wegenverkeerswet 1994 bedoelde personen die bij de uitoefening van de bij of krachtens de Wegenverkeerswet 1994 aan hen verleende bevoegdheden de beschikking krijgen over een bromfietscertificaat ten aanzien waarvan op grond van artikel 141, derde lid, van die wet of op grond van artikel VI, derde lid, van deze wet een verplichting tot inlevering bestaat, zijn bevoegd dat certificaat in te nemen en het door te geleiden naar degene bij wie de houder dat certificaat had moeten inleveren.

ARTIKEL X

Ten aanzien van bij of krachtens de Wegenverkeerswet 1994 strafbaar gestelde feiten die zijn begaan vóór het tijdstip van inwerkingtreding van de overeenkomstige bepalingen van deze wet blijven de betrokken, bij of krachtens de Wegenverkeerswet 1994 vastgestelde voorschriften zoals deze luidden vóór dat tijdstip, van kracht.

ARTIKEL XI

Overtreding van de artikelen VII, derde lid, en VIII van deze wet wordt als overtreding gestraft met hechtenis van ten hoogste twee maanden of een geldboete van de tweede categorie.

ARTIKEL XII

Ten aanzien van tweede onderzoeken als bedoeld in artikel 134, derde lid, van de Wegenverkeerswet 1994 die op het moment van inwerkingtreding van artikel I, onderdeel F, zijn gemeld bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, blijft de verdeling van de kosten overeenkomstig artikel 134, derde lid, zoals dat luidde tot het moment van inwerkingtreding van artikel I, onderdeel F, in stand.

ARTIKEL XIII

Indien het bij koninklijke boodschap van_ ingediende voorstel van wet tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de invoering van een puntenstelsel rijbewijzen (..) tot wet wordt verheven en in werking treedt vóór het tijdstip waarop deze wet in werking is getreden, wordt in artikel 164, vierde lid, van de Wegenverkeerswet 1994 «het tweede lid, onderdeel a, b, of d,» vervangen door: het tweede lid, onderdeel a, b, d, of e, en vervalt artikel I, onderdeel L, 3° en 4°, van deze wet.

ARTIKEL XIV

Indien het bij koninklijke boodschap van ... ingediende voorstel van wet tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de invoering van een puntenstelsel rijbewijzen tot wet wordt verheven en in werking treedt na het tijdstip waarop deze wet in werking is getreden, wordt in artikel I, onderdeel G, van die wet op het moment van inwerkingtreding van dat onderdeel «het tweede lid, onderdeel a, b, of d» vervangen door: het tweede lid, onderdeel a, b, d, of e,.

ARTIKEL XV

Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit nader te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden gesteld.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.