Voorstel van wet - Voorstel van wet van de leden Van Oven en Van Heemst tot wijziging van een aantal bepalingen betreffende ambtsmisdrijven in het Wetboek van Strafrecht, alsmede in verband daarmee wijziging van het Wetboek van Strafvordering

Dit voorstel van wet i is onder nr. 2 toegevoegd aan wetsvoorstel 26002 - Initiatiefvoorstel-Van Oven/Van Heemst Wijziging van een aantal bepalingen betreffende ambtsmisdrijven in het Wetboek van Strafrecht, alsmede in verband daarmee wijziging van het Wetboek van Strafvordering i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorstel van wet van de leden Van Oven en Van Heemst tot wijziging van een aantal bepalingen betreffende ambtsmisdrijven in het Wetboek van Strafrecht, alsmede in verband daarmee wijziging van het Wetboek van Strafvordering; Voorstel van wet  
Document­datum 16-04-1998
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST29122
Kenmerk 26002, nr. 2
Van Justitie
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1997–1998

26 002

Voorstel van wet van de leden Van Oven en Van Heemst tot wijziging van een aantal bepalingen betreffende ambtsmisdrijven in het Wetboek van Strafrecht, alsmede in verband daarmee wijziging van het Wetboek van Strafvordering

Nr. 2

VOORSTEL VAN WET

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is een aantal bepalingen betreffende ambtsmisdrijven en misdrijven tegen het openbaar gezag in het Wetboek van Strafrecht nader uit te werken en in verband daarmee tevens het Wetboek van Strafvordering te wijzigen;

Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I

Het Wetboek van Strafrecht wordt als volgt gewijzigd: A

Artikel 177, eerste lid, wordt vervangen door:

  • 1. 
    Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de zesde categorie wordt gestraft:

1°. hij die een persoon een gift of belofte doet dan wel een dienst verleent met het oogmerk om hem te bewegen, in strijd met zijn plicht als ambtenaar, in zijn huidige of toekomstige bediening iets te doen of na te laten;

2°. hij die een persoon een gift of belofte doet dan wel een dienst verleent ten gevolge of naar aanleiding van hetgeen door deze, in strijd met zijn plicht als ambtenaar, in zijn huidige of vroegere bediening is gedaan of nagelaten.

B

Na artikel 177 wordt een nieuw artikel ingevoegd, dat luidt:

Artikel 177a

Met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vijfde categorie wordt gestraft:

1°. hij die een persoon een gift of belofte doet dan wel een dienst verleent met het oogmerk om hem te bewegen, zonder daardoor in strijd met zijn plicht als ambtenaar te handelen, in zijn huidige of toekomstige bediening iets te doen of na te laten;

2°. hij die een persoon een gift of belofte doet dan wel een dienst verleent ten gevolge of naar aanleiding van hetgeen door deze, zonder daardoor in strijd met zijn plicht als ambtenaar te handelen, in zijn huidige of vroegere bediening is gedaan of nagelaten.

C

Na artikel 361 wordt een nieuw artikel ingevoegd, dat luidt:

Artikel 361a

  • 1. 
    De ambtenaar die een gift, belofte of dienst van enige betekenis aanneemt, terwijl hij weet of redelijkerwijs heeft moeten vermoeden dat die gift, belofte of dienst hem in zijn hoedanigheid van ambtenaar werd gedaan, wordt als schuldig aan het als ambtenaar aannemen van ongeoorloofde gunsten gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vijfde categorie.
  • 2. 
    Hij die het feit pleegt in zijn hoedanigheid van minister, staatssecretaris, commissaris van de koningin, gedeputeerde, burgemeester, wethouder of zijn hoedanigheid van lid van een algemeen vertegenwoordigend orgaan waarvoor de keuze geschiedt bij krachtens wettelijk voorschrift uitgeschreven verkiezing, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste achttien maanden of gelboete van de vijfde categorie.

D

Artikel 362 wordt vervangen door:

Artikel 362

  • 1. 
    Met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vijfde categorie wordt gestraft:

1°. hij die een gift, belofte of dienst aanneemt, wetende dat zij hem gedaan wordt teneinde hem te bewegen om, zonder daardoor in strijd met zijn plicht als ambtenaar te handelen, in zijn huidige of toekomstige bediening iets te doen of na te laten;

2°. hij die een gift, belofte of dienst aanneemt, wetende dat zij hem gedaan wordt ten gevolge of naar aanleiding van hetgeen door hem, zonder daardoor in strijd met zijn plicht als ambtenaar te handelen, in zijn huidige of vroegere bediening, is gedaan of nagelaten.

  • 2. 
    Hij die het feit pleegt in verband met zijn hoedanigheid van minister, staatssecretaris, commissaris van de koningin, gedeputeerde, burgemeester, wethouder of zijn hoedanigheid van lid van een algemeen vertegenwoordigend orgaan waarvoor de keuze geschiedt bij krachtens wettelijk voorschrift uitgeschreven verkiezing, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de zesde categorie.

E

Artikel 363 wordt vervangen door:

Artikel 363

  • 1. 
    Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de zesde categorie wordt gestraft:

1°. hij die een gift, belofte of dienst aanneemt, wetende dat zij hem gedaan wordt teneinde hem te bewegen om, in strijd met zijn plicht als ambtenaar, in zijn huidige of toekomstige bediening iets te doen of na te laten;

2°. hij die een gift, belofte of dienst aanneemt, wetende dat zij hem gedaan wordt ten gevolge of naar aanleiding van hetgeen door hem, in strijd met zijn plicht als ambtenaar, in zijn huidige of vroegere bediening is gedaan of nagelaten.

  • 2. 
    Hij die het feit pleegt in verband met zijn hoedanigheid van minister, staatssecretaris, commissaris van de koningin, gedeputeerde, burgemeester, wethouder of zijn hoedanigheid van lid van een algemeen vertegenwoordigend orgaan waarvoor de keuze geschiedt bij krachtens wettelijk voorschrift uitgeschreven verkiezing, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of gelboete van de zesde categorie.

F

Artikel 364 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste en tweede lid wordt «gift of belofte» telkens vervangen door: gift, belofte of dienst.
  • 2. 
    Toegevoegd wordt een derde lid dat luidt:
  • 3. 
    De rechter die een gift, belofte of dienst van enige betekenis aanneemt, terwijl hij weet of redelijkerwijs heeft moeten vermoeden dat die gift, belofte of dienst hem in zijn hoedanigheid van rechter werd gedaan, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vijfde categorie.

ARTIKEL II

Artikel 67, eerste lid, onder b, van het Wetboek van Strafvordering wordt als volgt gewijzigd:

A.  Na «132,» wordt ingevoegd: 177a,.

B.  Na «326c,» wordt ingevoegd: 361a, 362, 364, derde lid,.

ARTIKEL III

Deze wet treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister van Justitie,

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.