A. (Albert) Borschette

Met dank overgenomen van Europa Nu.

Albert Borschette (1920-1976) was Europees commissaris voor mededinging en personeel & organisatie in de Commissies-Malfatti/Mansholt en -Ortoli. Hij had aanvankelijk ook de portefeuille regionaal beleid. Na de Tweede Wereldoorlog werd Borschette auteur en in 1958 ambassadeur van Luxemburg bij de Europese Gemeenschappen. Nadat hij door een hersenbloeding was getroffen, kwam er voortijdig een einde aan zijn EC-lidmaatschap.

in de periode 1970-1976: lid Europese Commissie

1.

Personalia

land
Luxemburg

geboorteplaats en -datum
Diekirch, 14 juni 1920

overlijdensplaats en -datum
Brussel, 8 december 1976

2.

Partij/stroming

partij
partijloos

3.

Hoofdfuncties/beroepen

hoofdfuncties/beroepen
  • auteur (schreef onder meer over zijn ervaringen in de Sovjet-Unie)
  • ambassadeur bij de Europese Gemeenschappen, van 1958 tot 1970
  • lid Europese Commissie, belast met mededinging, regionaal beleid en voorlichting, van 2 juli 1970 tot 6 januari 1973 (commissies-Malfatti en -Mansholt)
  • lid Europese Commissie, belast met mededinging en personeel & organisatie, van 6 januari 1973 tot 14 juli 1976 (commissie-Ortoli)

4.

Opleiding

academische studie
  • studies aan de Universiteiten van Aix-en-Provence, Innsbruck, München en Parijs

5.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog onvrijwillig aan het Oostfront
  • Hij werd op 11 mei 1976 op het Hof van Justitie demissionair verklaard op grond van blijvende invaliditeit ten gevolge van een hersenbloeding
 

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.