F.O. (Finn Olav) Gundelach

Met dank overgenomen van Europa Nu.

Finn Olav Gundelach (1925-1981) was het eerste Deense lid van de Europese Commissie. De eerste vier jaar, in de Commissie-Ortoli, was hij belast met de interne markt. In de Commissie-Jenkins had hij de portefeuille landbouw en visserij. Hij overleed aan de vooravond van een nieuwe commissieperiode. Gundelach was een partijloze diplomaat, die Denemarken zes jaar vertegenwoordigde bij de EG. Hij had als landbouwcommissaris volop te maken met het beperken van de overbevissing en de overproductie in de zuivel. Vanwege dat laatste probleem voerde hij de superheffing op melk in.

in de periode 1973-1981: lid Europese Commissie

1.

Voornamen (roepnaam)

Finn Olav (Finn Olav)

2.

Personalia

land
Denemarken

geboorteplaats en -datum
Vejle, 23 april 1925

overlijdensplaats en -datum
Straatsburg, 13 januari 1981

3.

Partij/stroming

partij
partijloos

4.

Hoofdfuncties/beroepen

hoofdfuncties/beroepen
  • diplomaat bij de Verenigde Naties, van 1955 tot 1959
  • directeur en plaatsvervangend lid uitvoerend comité GATT, van 1959 tot 1962
  • ambassadeur van Denemarken bij de Europese Gemeenschappen, van 1967 tot januari 1973
  • lid Europese Commissie, belast met interne markt en douanie-unie, van 6 januari 1973 tot 6 januari 1977 (commissie-Ortoli)
  • lid Europese Commissie en vicevoorzitter, belast met landbouw en visserij, van 6 januari 1977 tot 13 januari 1981 (commissie-Jenkins)

5.

Opleiding

academische studie
  • economie, Universiteiten van Vejle en Arhus

6.

Activiteiten

op het gebied van de EU
  • Kwam in september 1978 met een voorstel op een heffing in te voeren voor te veel geproduceerde melk. Per land worden productiegrenzen vastgesteld. Er komt (enige) compensatie voor kleine bedrijven. Europese en nationale steunregelingen die productieverhoging in de hand werken, moeten worden beëindigd.
 

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.