Milieubelasting toerisme van Nederlanders voor het eerst duidelijk in kaart gebracht

Met dank overgenomen van Stichting iNSnet (iNSnet), gepubliceerd op maandag 29 december 2008.

Vakantie in sommige gevallen beter dan thuisblijven

Het rapport ‘Reizen op grote voet 2005’ van NHTV internationaal hoger onderwijs Breda en NRIT Onderzoek biedt voor het eerst gedetailleerd inzicht in de milieubelasting - uitgedrukt in ecologische voetafdruk en carbon footprint - van zowel binnenlandse als buitenlandse

vakanties door Nederlanders. 15% van de vakanties levert een lagere milieubelasting per vakantiedag op dan thuisblijven. Het totaal van de vakanties van Nederlanders zorgt daarentegen voor bijna net zoveel uitstoot van kooldioxide als de gehele Nederlandse chemische industrie samen. De resultaten zijn verkregen door data uit het ContinuVakantieOnderzoek over 2005 te combineren met kentallen voor de milieubelasting.

Uit het onderzoek door het Centre for Sustainable Tourism & Transport van NHTV Breda en NRIT Onderzoek, en in samenwerking met NBTC-Nipo Research, blijkt dat vakanties van Nederlanders jaarlijks voor 14,4 Mton (7,9%) bijdragen aan de emissies van kooldioxide van de gehele Nederlandse economie. Dat is bijna net zoveel als de gehele Nederlandse chemische industrie (15,5 Mton) en meer dan alle raffinaderijen samen (12,1 Mton). Fietsvakanties zijn gemiddeld 70% minder belastend voor het milieu, niet-georganiseerde vakanties en treinvakanties 35%. Verre vakanties leveren vier keer zoveel CO2-emissies als een gemiddelde vakantie, vliegvakanties bijna tweeëneenhalf keer en georganiseerde reizen (via reisbureau en/of tour operator) ruim twee keer. De milieubelasting per door Nederlandse vakantiegangers uitgegeven euro - de eco-efficiency - is gemiddeld twee keer zo hoog als voor de Nederlandse economie. Alleen de eco-efficiency van treinvakanties blijkt beter te zijn dan die van de economie als geheel.

Het rapport ‘Reizen op grote voet 2005’ is een pilotstudy, waarmee de betrokken onderzoeksinstituten willen laten zien dat het mogelijk is met beschikbare statistische gegevens een gedetailleerd overzicht te geven van de gevolgen van vakanties van Nederlanders, zoals dat ook al jaarlijks op het gebied van aantallen en economische effecten door de betrokkenen en het CBS wordt gepubliceerd. Het rapport laat zien dat dit goed blijkt te kunnen. Daarom is het de bedoeling de milieubelasting van vakanties jaarlijks te publiceren, zodat bijvoorbeeld duidelijk wordt in welke mate de toeristische sector het klimaatbeleid van de Nederlandse overheid ondersteunt. Ook kan het de sector helpen om de milieubelasting effectief te verminderen tegen zo gering mogelijke kosten.

De digitale uitgave van het rapport ‘Reizen op grote voet 2005’ is te downloaden op www.cstt.nl of www.nhtv.nl> Kennis> NHTV Publicaties> Expertise Series> Deel 6.

:: Goed artikel? Doneer hier

:: Ga naar de voorpagina

:: Schrijf je in op de gratis nieuwsbrief

:: Post dit artikel op:

LAATSTE NIEUWS Amsterdam nieuwe Hoofdstad van de Smaak Vodafone zet antennes op “standby” en helpt het milieu Proef met nascheiden kunststof verpakkingen Groningen uit huishoudelijk afval succesvol Grote zonne-energie conferentie in Nederland 'Uitstoot in EU daalt met slechts 4 procent tegen 2020' Meer nieuws.... BUITENLAND Carbon Markets - What's In It for the Poor? Climate Change: Chasm Widens Between Science and Policy What About the Skeptics? U.K. Shipping Industry Proposes Maritime Cap-and-Trade Tiny MIT ecosystem may shed light on climate change Meer buitenland....

MVO Het goede doel als marketinginstrument

Uitstoot CO2 gaat tuinders geld kosten

Universiteit Leuven onderzoekt Cultural Creatives

Gratis je evenement aankondigen op Duurzameagenda.nl

Investeren in een betere wereld op ontwikkelingsbeurs

Meer MVO.... OPINIE Economische crisis smoort hoop in de Balkan Motie(f) "Wereldbank mag klimaatfondsen niet beheren" Klaar voor 2010 Europa rolt rode loper uit voor auto-industrie Meer opinie....

IN DE MEDIA Op weg naar een stad zonder olie Goed nieuws, maar niet uit Poznan Wat ik ook koop, kook of eet, er is altijd iets wat niet mag Klimaatakkoord EU in Polen mislukt Gebruik duurzame energie neemt nauwelijks toe Meer media.... UITGELICHT Nasa lanceert CO2-jager 'Groen-rechts werkt niet' Internationaal agentschap moet hernieuwbare energie promoten Duurzaam ondernemen als nieuwe manier van denken en doen Kansen voor duurzame sojateelt Meer uitgelicht....

Slimme verlichting kan miljarden tonnen CO2 besparen

Als alle gloeilampen in de wereld in de volgende tien jaar vervangen zouden worden door LED-lampen, zou er 10,68 miljard ton minder CO2 uitgestoten worden, concludeert een studie van het Rensselaer Polytechnic Institute.

De studie “Transcending the replacement paradigm of solid-state lighting” schetst een vooruitblik op basis van de innovaties in verlichtingstechnologie die er nu al zijn. De professoren Fred Schubert en lees verder..

:: voorpagina

:: mvo

:: opinie

:: uitgelicht

:: andere media

:: buitenland

:: columns

:: boeken

:: agenda

:: vacatures

:: nieuwsbrief

Economische crisis smoort hoop in de Balkan

De Balkanregio, die schade opliep van de oorlogen in de jaren negentig en daarna een pijnlijke overgang naar de markteconomie doormaakte, krijgt een harde klap van de economische crisis. Net nu zich hoopvolle, nieuwe ontwikkelingen aandienden.

“De eerste tien maanden van 2008 waren de beste in tien jaar”, zei de Servische premier Mirko Cvetkovic gisteren (woendag) tijdens een persconferentie. “De gevolgen van de econo lees verder..

Meer opinie....

COLUMN

Goed of fout

Dat elke consequentie uiteindelijk naar de duivel leidt, zoals Goethe het stelt en zoals Huib Klamer het in herinnering brengt in zijn essay voor P+, zal ik niet tegen durven spreken. Maar Klamers gedachtegang resulteert in een aantal conclusies die nogal contrasteren met de intentie van zijn betoog.

Natuurlijk heeft Klamer gelijk als hij de waarde van het evenwicht beklemtoont in het oordelen over waarden. Maar wie het evenwicht zoek lees verder..

Vorige columns.....

AGENDA

2009-01-12

Nieuwjaarsmeeting MVO Nederland, S&B, IDH

2009-01-13

workshop Cradle to Cradle in Bouw en Architectuur

2009-01-13

Wie verdient de Groene Veer?

2009-01-15

Workshop Zorgvuldig Ondernemen Mogelijk Maken

2009-01-16

Digitale kansen: duurzaam profiteren van de ICT-boom

meer op DuurzameAgenda.nl

Supply Chain Manager in the Philippines

Develop a supply chain manual for special quality rice production! Project period: 2 to 3 weeks. Location: Quezon City, Luzon, Philippines. ...lees meer...

Nasa lanceert CO2-jager De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA plant de lancering van een satelliet die CO2-concentraties in de atmosfeer meet. De “OCO” moet duidelijk maken waar het meeste CO2 geproduceerd en geabsorbeerd wordt en hoe het gas zich in de atmosfeer gedraagt.

Wetenschappers zijn het er inmiddels over eens dat door de mens geproduceerde CO2 bijdraagt aan de opwarming van de aarde, ...lees verder...

'Groen-rechts werkt niet' De nieuwe groen-rechtse koers van de VVD - die zowel gericht is op economische groei als op milieubescherming - werkt niet. Het is simplistisch om erop te vertrouwen dat technologie, innovatie en marktwerking de huidige milieuproblemen kunnen oplossen. Al was het maar omdat de praktijk van de afgelopen decennia heeft uitgewezen dat ze dat niet doen. Dat stelt politicoloog Bram Büscher, ...lees verder...

Meer uitgelicht.....

Disclaimer: De websites van iNSnet (www.insnet.nl - www.duurzaamnieuws.nl - www.mvonieuws.nl) zijn met grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Stichting iNSnet is niet aansprakelijk voor mogelijke onjuistheden in de informatie of de informatiebronnen en kan niet aansprakelijk worden gesteld voor mogelijke gevolgen door het gebruik van deze informatie. Overname en verspreiding van op deze websites gepubliceerde informatie uitsluitend met uitdrukkelijke toestemming van de uitgever en/of de auteurs en met volledige bronvermelding.© stichting iNSnet 2002 - 2008.

stichting iNSnet contact colofon vacatures link doorsturen adverteren: Planet Ads doneren

Free Website Counter

Counter

_uacct = "UA-3766248-1"; urchinTracker();