Afspraken over duurzaamheid in het hoger onderwijs

Met dank overgenomen van Stichting iNSnet (iNSnet), gepubliceerd op donderdag 4 december 2008.

Minister Jacqueline Cramer (VROM), minister Eberhard van der Laan (WWI), Sijbolt Noorda (voorzitter VSNU) en Doekle Terpstra (voorzitter HBO-raad) tekenden 3 december een meerjarenafspraak over energiebesparing. Diezelfde dag is ook een convenant duurzaam inkopen hoger onderwijs ondertekend.

Hogescholen en universiteiten gaan jaarlijks 2 procent energie besparen; hun uiteindelijke doel is een reductie van 30 procent in 2020 ten opzichte van 2005. Op het gebied van duurzaam inkopen streven hogescholen en universiteiten er naar in 2012 voor tenminste 50 procent duurzaam in te kopen.

De afspraken passen in een breder kader. In de zomer van 2007 hebben rijksoverheid, VNO NCW en MKB Nederland een duurzaamheidsakkoord gesloten. Bedrijfsleven en instellingen spelen een belangrijke rol in het bereiken van de doelen. Dat het hoger onderwijs zich hier nu bij aansluit, past in een ontwikkeling waarin van alle maatschappelijke organisaties een extra inspanning wordt gevraagd op het gebied van duurzaamheid en in het bijzonder het terugdringen van het energieverbruik.

SenterNovem zal de instellingen ondersteunen met kennis en het opstellen van bijvoorbeeld een energie-efficiencyplan.

:: Goed artikel? Doneer hier

:: Ga naar de voorpagina

:: Schrijf je in op de gratis nieuwsbrief

:: Post dit artikel op:

LAATSTE NIEUWS Obama zet in op groene economie GroenLinks wil rijden op batterijen Milieuvergunning Nuon Eemshaven vernietigd Green Key milieukeurmerk krijgt vervolg Geluidsoverlast autos aan banden Meer nieuws.... BUITENLAND The lights are on but is anybody home? Poznan kicks off as EU climate talks stumble How can governments play a role in promoting sustainability? EU Near Green Energy Deal Despite Biofuel Deadlock Big companies block cheap generic drugs, EU report says Meer buitenland....

MVO "Alleen duurzame bedrijven kunnen binnen tien jaar nog concurreren"

Nederland moet Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen concreet maken

Nederlands team in finale Altran Foundation Award voor Innovation

Prijsvraag voor innovatief energiesysteem op bedrijventerrein

Afspraken over duurzaamheid in het hoger onderwijs gemaakt

Meer MVO.... OPINIE Europa rolt rode loper uit voor auto-industrie Europa's klimaatbeleid: alles kan beter Het recht op slaafvrije chocolade Wereldleiders kiezen voor biologisch Het is nog steeds BAR in de bouw Meer opinie....

IN DE MEDIA Gebruik duurzame energie neemt nauwelijks toe Afrika spreekt met een mond bij klimaatconferentie VN Steeds meer groene stroom Wel verpakkingstaks, maar geen inzameling plastic afval Energie uit langzame waterstromen Meer media.... UITGELICHT FNV balanceert over duurzaamheid Identitex houdt textiel uit verbrandingsoven e-Stewards pakken elektronisch afvalschandaal aan Van meerwaarde naar meer waarde 3:

Wantrouwen in ondernemingen is beperkende factor om te komen tot succes 350 of niets Meer uitgelicht....

Druten houdt het meeste afval apart Milieuwethouder Michel Lepoutre uit Druten is trots. De Gelderse gemeente is uitgeroepen tot afvalscheidingskampioen van Nederland. Dat gebeurde kort geleden tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres in Nieuwegein.

Slechts tachtig kilo restafval werd het afgelopen jaar in Druten per huishouden opgehaald. Nergens anders in Nederland is dat zo weinig. Dat is niet zo verwonderlijk, want nergens anders in Nederland wordt zo veel afval aan de lees verder..

:: voorpagina

:: mvo

:: opinie

:: uitgelicht

:: andere media

:: buitenland

:: columns

:: boeken

:: agenda

:: vacatures

:: nieuwsbrief

Europa's klimaatbeleid: alles kan beter

Van 1 tot 12 december komen milieu- en klimaatministers van 190 landen, onderzoekers en ngo-delegaties samen in het Poolse Poznán. Het is de laatste grote bijeenkomst in het stappenplan naar de conferentie van Kopenhagen in december 2009, waar een post-Kyotoprotocol moet vorm krijgen.

De grote lijnen van het klimaatpakket staan niet meer ter discussie: tegen 2020 moet de CO2-uitstoot met twintig procent naar beneden door energie lees verder..

Meer opinie....

COLUMN

Perverse ketens verlammen duurzaamheid

De aanslagen in Mumbai, de financiële crisis en de achterkamertjes ontvangst van Jim Hansen in de Tweede Kamer, het zijn ogenschijnlijk losstaande gebeurtenissen, die onderling zijn verbonden in een gemeenschappelijk effect: het blokkeren van een wereldwijde ontwikkeling naar duurzaamheid.

De financiële crisis werd op gang gebracht met het doelbewust aanzetten tot overconsumptie van grote groepen aan de onderkant van de midde lees verder..

Vorige columns.....

AGENDA

2008-12-08

Cradle 2 Cradle studentencongres in Groningen

2008-12-09

Kun je je een leven voorstellen zonder olie?

2008-12-11

Congres Hydrogen and Fuel Cells: Inspiration by Demonstration

2008-12-11

Dag van het Datacenter

2008-12-12

Netwerkdag Duurzame Pabo

vervolg agenda

Consultant energiebesparing

Sunsolutions BV uit Nijmegen zoekt consultant of adviseur. Je bedenkt de beste oplossingen voor energieproblemen van jouw klanten. Hoe zou het zijn als je met de mouwen opgestroopt jouw visie op energiebesparing écht kunt uitvoeren? ...lees meer...

FNV balanceert over duurzaamheid Hoewel de financiële crisis veel aandacht van de media en de politiek trekt, gaat dat gelukkig niet ten koste van het thema duurzaamheid. Hoopvol is vooral dat aankomend president Obama de klimaatverandering niet ziet als een luxeprobleem, maar juist als sleutel om tot de oplossing van de economische crisis te komen. Hij denkt er zelfs de bijna failliete Amerikaanse auto-industrie nog mee te ...lees verder...

e-Stewards pakken elektronisch afvalschandaal aan Amerikaanse milieugroepen en 32 verwerkers van elektronisch afval in de VS en Canada hebben een programma gelanceerd om de bergen oude televisietoestellen en computers in Noord-Amerika op een verantwoorde manier te recycleren. Toestellen met een label van e-Stewards worden gegarandeerd niet gedumpt in ontwikkelingslanden of zomaar gestort of verbrand in eigen land.

Vergiftigt je oude tv ...lees verder...

Meer uitgelicht.....

Disclaimer: De websites van iNSnet (www.insnet.nl - www.duurzaamnieuws.nl - www.mvonieuws.nl) zijn met grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Stichting iNSnet is niet aansprakelijk voor mogelijke onjuistheden in de informatie of de informatiebronnen en kan niet aansprakelijk worden gesteld voor mogelijke gevolgen door het gebruik van deze informatie. Overname en verspreiding van op deze websites gepubliceerde informatie uitsluitend met uitdrukkelijke toestemming van de uitgever en/of de auteurs en met volledige bronvermelding.© stichting iNSnet 2002 - 2008.

stichting iNSnet contact colofon vacatures link doorsturen adverteren: Planet Ads doneren

Free Website Counter

Counter

_uacct = "UA-3766248-1"; urchinTracker();