B. (Borut) Pahor

foto B. (Borut) Pahor
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: SITA
Met dank overgenomen van Europa Nu.

De sociaaldemocraat Borut Pahor (1963) was van november 2008 tot februari 2012 minister-president van Slovenië. Na voltooiing van zijn studie werd Pahor lid van de Sloveense Communistische Partij. Na de onafhankelijkheid in 1990 werd hij lid van de Nationale Vergadering en daarna, als exponent van de 'derde weg', vicevoorzitter van de gezamenlijke lijst van communisten en sociaaldemocraten. Pahor was voorzitter van de Nationale Vergadering en lid van het Europees Parlement. Hij leidde een kabinet van sociaaldemocraten, liberalen en liberaaldemocraten, dat in 2011 voortijdig ten val kwam. Tussen 2012 en 2022 diende Pahor twee termijnen als president van Slovenië.

in de periode 2008-2022: regeringsleider/staatshoofd EU-land

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.