EU-Rusland: de stand van zaken

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 3 september 2008.

Op woensdag 10 september reisden EP-voorzitter Hans-Gert Pöttering i en de leiders van de fracties in het EP naar Parijs, waar de voorzitter van de Europese Raad i Nicolas Sarkozy hen de resultaten van zijn recente bezoek aan Moskou en Tbilisi over de situatie in Georgië. Op dezelfde dag wisselden de leden van de commissie Buitenlandse zaken i hun gedachten uit met Javier Solana i over Rusland en Georgië.

Tijdens de bijeenkomst in het Elysée toonde Hans-Gert Pöttering i zich tevreden over de bemiddelende rol van Sarkozy in het conflict: "Dankzij de heer Sarkozy is de EU in staat geweest zich verenigd en effectief te tonen in het zoeken naar een oplossing voor de situatie", zo liet Pöttering de aanwezige journalisten weten.

"Wij vertrouwen erop dat Rusland zijn belofte nakomt"

Het doel van de bijeenkomst was het Europees Parlement i informeren over de resultaten van Sarkozy's bezoek aan Moskou. Sarkozy bracht samen met de EU-buitenlandcoördinator Javier Solana en Commissievoorzitter Barroso i op 8-9 september een bezoek aan Moskou en de Georgische hoofdstad Tbilisi over de crisis. Het vormde de eerste keer dat een dergelijke bijeenkomst werd gehouden.

Pöttering liet met het oog op de terugtrekking van de Russische troepen uit Georgië weten dat "wij erop vertrouwen dat Rusland zijn belofte nakomt en de overeenkomst zal respecteren." Hij kondigde ook aan dat de Europese Raad en het Parlement tijdens de Europese top van oktober de situatie opnieuw zullen behandelen.

"Gezamenlijke aanpak EU haalt resultaten"

Tijdens de ontmoeting in commissie Buitenlandse zaken over de recente ontwikkelingen in de relatie tussen de EU en Rusland met de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands- en veiligheidsbeleid van de EU Javier Solana. Solana noemde deze zich "optimistisch" en benadrukt hij dat, hoewel er nog veel moet gebeuren, "een gezamenlijke aanpak van de EU resultaten kan bereiken" en dat "eenheid de beste manier is om druk uit te oefenen."

Tijdens de plenaire vergadering van oktober zal president Sarkozy de leden van het Europees Parlement berichten over het resultaat van de Europese top van oktober in Brussel.

REF.: 20080911STO36937