Europa in beeld en geluid

Met dank overgenomen van Europa Nu.

De Europese Unie i produceert een groot aantal beeld- en geluidsfragmenten die het beleid van de EU toelichten en verduidelijken. Er worden onder andere persconferenties, zittingen van het Europees Parlement i en andere evenementen vastgelegd. Daarnaast maken ook andere organisaties uitzendingen over Europa. Onderstaand overzicht geeft een beeld van de verschillende organisaties die zich hiermee bezighouden en van wat zij produceren.

1.

Europees Parlement: Multimediacentrum

Het Europees Parlement heeft een eigen multimediacentrum, dat digitaal te bezoeken is. Het is een eigen webTV-kanaal in feite. Op dit kanaal is een gevarieerd aanbod van programma's en livestreams te zien over de werkzaamheden van het Europees Parlement. De streamingsdienst van het Europees Parlement heet ook wel 'EPTV'. Via deze streamingsdienst is het mogelijk plenaire vergaderingen, commissievergaderingen en verschillende andere bijeenkomsten te volgen.

2.

Europese Commissie

Audiovisuele dienst van de Europese Commissie

De audiovisuele dienst van de Europese Commissie i coördineert de verschillende uitzendingen van de instellingen. In het overzicht is te lezen welke programma's en uitzendingen er te zien zijn. De uitzendingen zijn allemaal op internet te bekijken. Ook heeft de audiovisuele dienst een groot archief waarin beeldmateriaal is opgenomen dat teruggaat tot de jaren veertig. De dienst biedt zowel video-, foto- als geluidsmateriaal aan.

De dienst verleent ook assistentie aan journalisten die over Europa-gerelateerde items willen schrijven.

Europe by Satellite (EBS)

Onder de audiovisuele dienst van de Europese Commissie valt ook de dienst Europe by Satellite (EbS). EbS biedt mediaprofessionals beeld- en geluidsmateriaal aan. Het materiaal wordt in heel Europa verspreid door middel van een satellietsignaal en is ook beschikbaar via internet.

3.

Europese Raad

Newsroom

De Europese Raad heeft een eigen pagina waar beelden van persconferenties, interviews en rondetafelgesprekken worden gepubliceerd.

4.

Euronews

Euronews is een televisiekanaal dat zeven dagen per week de gehele dag uitzendt. In de Europese Unie kijken meer dan 8 miljoen mensen dagelijks naar de programma's van Euronews. Euronews richt zich voornamelijk op Europa-gerelateerd nieuws. Internationaal nieuws wordt vanuit een Europees perspectief gebracht, met een focus op de Europese Unie. Euronews heeft de vrijheid de programma's naar eigen inzicht in te vullen en is onpartijdig.

5.

Youtube

De Europese Commissie en het Europees Parlement hebben een eigen YouTubekanaal waar zij filmpjes met informatie over de Europese Unie en geluidsmateriaal aanbieden. Veel van het materiaal op deze pagina is ook te vinden op de site van de audiovisuele services van de Europese Commissie en het Europees Parlement.