1968-2008: veertig jaar douane-unie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 1 juli 2008.

Het is vandaag 40 jaar geleden dat de grenzen in de EU opengingen voor personen in de 6 toenmalige lidstaten van de EEG, de voorloper van de EU. De zwart-wit foto - genomen op de Belgische grens - laat zien dat het vervoer van goederen een langzaam proces kon zijn. Douanecontrole op de buitengrenzen van de EU heeft ervoor gezorgd dat de interne markt bestaande uit goederen, personen en diensten kon ontwikkelen.

Vandaag de dag is het belangrijkste doel van de controles op de buitengrenzen van de EU het beschermen van mensen tegen terrorisme en georganiseerde misdaad, ongezond voedsel en gevaarlijke producten zoals nagemaakte medicijnen.

Immense handel

Het aantal transacties waarmee douaneambtenaren jaarlijks te maken hebben is immens. Vorig jaar werden 183 miljoen douaneaangiften verwerkt, waarbij in 43.000 gevallen vervalste goederen in beslag werden genomen. De invoerrechten die vorig jaar werden geheven voor ingevoerde goederen van buiten de EU kenden een waarde van 15 miljard euro.

Er bestaat het verzoek in de EU om nieuwe methoden te ontwikkelen die de wereldwijde handel kunnen vergemakkelijken. Daarbij moet worden gedacht aan het meer up-to-date en consumenten- en bedrijfsvriendelijk maken van de douanes door onder meer de hulp van elektronische technologie wat zo weinig mogelijk papierwerk met zich mee moet brengen.

Het Europees Parlement en de douane-unie

Op 19 juni diende de EP-commissie voor de interne markt een resolutie in die door de EP-leden werd goedgekeurd. De resolutie vraagt om de betere samenwerking tussen nationale douaneautoriteiten, zowel binnen de EU als daarbuiten. Ook vraagt het om meer investeringen in nieuwe technologieën en methodes en het tegengaan van de bureaucratie. Meer in het algemeen voorziet de resolutie in een goed evenwicht tussen handel en veiligheid. 

In februari van dit jaar namen de EP-leden al een rapport aan van de Franse Janelly Fourtou (ALDE) over de modernisering van het  communautair douanewetboek. Dit wetboek betreft de voorschriften, regelingen en procedures die van toepassing zijn op het goederenverkeer tussen de EU en derde landen. In december vorig jaar werd eveneens een rapport van de Brit Chris Heaton-Harris (Europese Volkspartij) ondersteund dat oproept tot een "papierloze douane."

Dit jaar zullen een reeks evenementen worden georganiseerd door de Europese Commissie en het Franse voorzitterschap ter gelegenheid van deze verjaardag. Zie voor meer informatie hierover de eerste link hieronder.

REF.: 20080701STO33132