EP-delegatie bezoekt Deens detentiecentrum

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 11 april 2008.

De commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken i in het Europees Parlement bezoekt regelmatig centra voor asielzoekers en immigranten in Europa, om te onderzoeken onder welke omstandigheden zij worden vastgehouden. Deze bezoeken zijn onderdeel van een bredere studie over de asielfaciliteiten in de verschillende Europese lidstaten. Deze week bezoekt een delegatie van EP-leden i Denemarken.

De delegatie bezoekt tijdens hun bezoek aan Denemarken op donderdag 10 april en vrijdag 11 april het Sandholm detentiecentrum, dat het enige gesloten detentiecentrum in het land is. Het ligt 25 kilometer ten noorden van Kopenhagen en heeft een capaciteit van 118 personen. Ook bezochten ze een centrum in Kongelund.

Tijdens het bezoek dat onder leiding staat van de hoofd van de delegatie Patrick Gaubert (FR, Europese Volkspartij) en rapporteur Wolfgang Kreissl-Dörfler (DE, sociaaldemocratische fractie PES) ontmoetten de leden van het Europees Parlement i autoriteiten die belast zijn met het asiel- en immigratiebeleid en diverse NGO's.

In 2007 kwam een recordaantal buitenlanders naar Denemarken om te werken of te studeren. Er werden 37.476 verblijfsvergunningen afgegeven, waaronder 13.773 uit de nieuwe lidstaten. Het aantal asielvergunningen bedroeg 1.279, het grootste deel daarvan was afkomstig uit Irak.

Het EP heeft als taak advies uit te brengen over de criteria voor het bereiken van de status van asielzoeker. De lidstaten zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de detentiecentra. In de loop van 2008 zal het Parlement zijn advies uitbrengen over de resultaten van de bezoeken aan de detentiecentra in de verschillende lidstaten. Denemarken is middels een opt-out niet gebonden aan het gemeenschappelijke immigratiebeleid van de EU.

In het kader van onze speciale aandacht aan de immigratieproblematiek, zullen wij verslag uitbrengen van het bezoek aan Denemarken in een reeks van items volgende week.