Debat resultaten Finse voorzitterschap en Europese Raad

maandag 18 december 2006

Instellingen - 18-12-2006 - 14:35

Het Europees Parlement debatteert over de resultaten van het Finse voorzitterschap en over de Europese Raad van 14-15 december jl.

Fractiewoordvoerders

Hans-Gert POETTERING (EVP-ED, DE) feliciteert de Finse premier met het EU-voorzitterschap. Het zevende kaderprogramma voor onderzoek, REACH en de dienstenrichtlijn werden succesvol afgerond. De relatie met Rusland is problematisch. Europa moet als geheel zaken doen met het land, er kan geen sprake zijn van bilaterale akkoorden. Turkije moet zich houden aan de afspraken. De EVP-ED-fractie wil dat er voor de Europese verkiezingen in 2009 een Europees grondwettelijk verdrag is.

Het is de laatste toespraak van Poettering als fractieleider. Hij bedankt voorzitter Borrell en de collega's voor de samenwerking.

Ook Martin SCHULZ (PES, DE) vindt dat het Finse voorzitterschap goed werk heeft geleverd. Het is een belangrijke boodschap dat er geen verdere uitbreiding van de EU komt zonder institutionele regeling. De huidige verdragsstructuren maken de Unie belachelijk. Zonder nieuwe regeling is een verdieping van de EU onmogelijk. Het is positief dat de Europese Raad gezegd heeft dat de EU een gemeenschappelijk migratiebeleid nodig heeft. Maar de Europese Raad heeft een kans gemist door de Unie vervolgens niet de instrumenten te geven om een gemeenschappelijk migratiebeleid te voeren. Onder het Finse voorzitterschap is de REACH-wetgeving afgerond. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de PES.

Graham WATSON (ALDE/ADLE, UK)

Er zijn 90 openbare besluiten genomen onder Fins voorzitterschap, tegenover slechts zeventien een jaar eerder. Ook Watson betreurt dat de passerelleclausule, artikel 42 van het Verdrag, niet gebruikt is. Er is te veel geconcentreerd op veiligheid en te weinig op het humanitaire aspect van migratie. Het opzetten van kustpatrouilles is slechts een druppel in de Oceaan. De staatshoofden en regeringsleiders moeten duidelijk maken dat de uitbreiding een succes is geweest en dat de EU ook uitbreidingen nodig heeft. De EU laat te veel aan de VS over.

Brian CROWLEY (UEN, IE) bedankt het Finse voorzitterschap. De Europese Raad heeft niet geleid tot koppen in de kranten over verdeeldheid. Er is succes geboekt. We moeten ons realiseren dat zonder akkoord tussen de lidstaten niets zal slagen, hoe men ook denkt over de passerelleclausule. Het is alleen een vergissing van de Europese Raad om belastingharmonisatie via de achterdeur te willen regelen. Rusland is een belangrijke buur, maar de omgang met dat land mag niet verworden tot een constante machtsstrijd. Crowley is het eens met Watson over immigratie. Niemand heeft het over Darfur gehad. De mensen verlaten Afrika niet voor niets.

Monica FRASSONI (GROENEN/EVA, IT)

Kernenergie is geen oplossing voor de klimaatverandering. Reeds tien jaar geleden heeft het EP vastgesteld dat er eerst een grondwet moest komen voordat de Unie zou kunnen uitbreiden. Cyprus zou pas mogen toetreden als het conflict op het eiland zou zijn opgelost. Er is nu niets nieuws onder de zon. We kunnen niet doorgaan met deze hypocrisie. Het beste beleid dat de EU kan voeren tegenover Poetin, is zich onafhankelijk te maken van Russische energie.

Sylvia-Yvonne KAUFMANN (EVL/NGL, DE)

REACH en de dienstenrichtlijn tonen aan dat Europa nog steeds in handen van het neoliberalisme is. Dat is niet iets om tevreden over te zijn. De kandidaat-lidstaten van de EU die voldoen aan de Kopenhagencriteria moeten tot de Unie kunnen toetreden. 'Nice' vormt echter onvoldoende basis voor de opname van nieuwe lidstaten, er moet dus een uitweg worden gevonden uit de constitutionele crisis. De burgers willen een sociaal Europa. Europa zal steun blijven verliezen als het doorgaat met het tegen elkaar uitspelen van lidstaten en met sociale dumping.

Nigel Paul FARAGE (IND/DEM, UK)

Finland heeft de ontwerp-grondwet geratificeerd ook al staat slechts een kwart van de Finnen achter die grondwet. Gefeliciteerd, meneer Vanhanen! De Unie dendert voort, het Duitse voorzitterschap is zelfs nog ambitieuzer dan het Finse. Gaat de Raad de grondwet opnieuw voorleggen aan de Franse en Nederlandse burger? De voorgaande sprekers klopten zichzelf op de borst, maar de burger vindt het verschrikkelijk.

Koenraad DILLEN (NI, BE) wil net als de vorige spreker de "melige consensus doorbreken." De onderhandelingen met Turkije zijn opgeschort, maar moeten definitief worden stopgezet. Terwijl een Aziatisch land als Turkije lid zou moeten worden van de Europese Unie, mag Vlaanderen niet onafhankelijk worden van de EU. De Luxemburgse premier Juncker sprak schande van de RTBF-uitzending, die half documentaire half fictie was. Europa kan dit niet tolereren, heet het. Van groot respect voor het zelfbeschikkingsrecht der volkeren getuigt deze houding bepaald niet. Vlaanderen wil verlost worden van de corrupte heerschappij van de PS en van frauderende koningskinderen van het Huis Saksen-Coburg.

Overige sprekers

Max VAN DEN BERG (PES, NL) is blij met het bereikte akkoord van € 17 mrd voor ontwikkelingshulp in de komende jaren. Hij vraagt aandacht voor de situatie in Darfur. Het is onverdraaglijk dat de mensenrechtenschendingen in Darfur steeds ernstiger worden, zonder dat we er iets aan kunnen doen. Van den Berg roept daarnaast de Raad op leiderschap te tonen: "Zeg nu gewoon dat er eerst institutionele wijzigingen moeten worden doorgevoerd, omdat anders de Unie niet effectief kan opereren."

Jan MULDER (ALDE/ADLE, NL) heeft een vraag over de betrekkingen met Rusland. De handel ondervindt op het ogenblik grote problemen, vooral de landbouwhandel, op basis van veterinaire of fytosanitaire bezwaren. Is men van mening - en ook de Commissie - dat er echt technische gronden aanwezig zijn of is het een politieke reden die erachter steekt, en als dat zo is, wat denkt men daaraan te gaan doen?

Debat: 18 december 2006

 

REF.: 20061214IPR01533