Groenen/Europese Vrije Alliantie (Groenen/EVA) - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zaterdag 24 oktober 2020
kalender

Groenen/Europese Vrije Alliantie (Groenen/EVA)

Met dank overgenomen van Europa Nu.
Logo Groenen/Europese Vrije Alliantie

In de fractie van De Groenen/Europese Vrije Alliantie (EVA) werken sinds 1999 Groenen en regionale groeperingen ('vertegenwoordigers van stateloze naties') uit verschillende Europese landen met elkaar samen in het Europees Parlement i. GroenLinks i is aangesloten bij de Groenen/EVA, net als de Fryske Nasjonale Partij (FNP). De Belg Philippe Lamberts i en de Duitse Ska Keller i zijn duo-voorzitter van de Groenen/EVA-groep in het Europees Parlement.

De Groenen/EVA streven naar een Europa met meer oog voor mensenrechten, milieu en een open bestuur.

1.

Positie

Groenen/EVA behoort met 67 leden afkomstig uit 15 lidstaten tot een middelgrote fractie van het Europees Parlement. Groenen/EVA streeft naar een samenleving waarin fundamentele mensenrechten en zorg voor de leefomgeving centraal staan. Het gaat daarbij onder meer om: recht op ontplooiing, veiligheid, gezondheid, onderwijs, cultuur en een hoge kwaliteit van het leven.

Deelname van iedereen aan de samenleving en onderlinge solidariteit zijn kernwaarden. Van belang daarbij zijn onder meer werkgelegenheid, decentralisatie en mogelijkheden tot medezeggenschap en openbaarheid van besluitvorming. De Europese Unie moet zich niet eenzijdig op economische doelen richten, maar moet ook oog hebben voor het milieu en voor sociale en culturele waarden.

De Groenen/EVA besteedt bijzondere aandacht aan het milieu en sociale rechtvaardigheid: de leden willen de klimaatverandering aanpakken door middel van een groene-energierevolutie en mensenrechten en gelijkheid voor iedereen garanderen.

De Groenen/EVA is gelieerd aan de Europese Groene Partij i en de Europese Vrije Alliantie i.

2.

Fractievoorzitter

Ska Keller (1981) en Philips Lamberts (1963) leiden samen de fractie. Keller begon haar politieke carrière in het Duitse Brandenburg, eerst bij de Grüne Jugend, later bij Die Grünen. Sinds 2009 is ze lid van het Europees Parlement voor de Bündnis 90/Die Grünen.

Lamberts werkte lange tijd voor IBM voordat hij in 2009 Europarlementariër werd. Hij kreeg de bijnaam 'bonus snatcher' door zijn harde optredens tegen de hoge beloningen voor bankiers.

3.

Historische ontwikkeling

De Groenen/EVA ontstond in juli 1999 door een samengaan van twee afzonderlijke groepen.

Inmiddels is er in februari 2004 door 32 groene partijen uit 29 landen, waaronder GroenLinks, een Europese Groene Partij i opgericht.

 

4.

Nederlandse leden (3)

fotonaampartij
Bas Eickhout FOTO:Kjell Postema / Website GroenLinksEickhout, Drs. B.GL
Kim van Sparrentak FOTO: Website GroenLinksSparrentak, K. vanGL
Tineke Strik FOTO: Website GroenLinksStrik, Prof.Dr. M.H.A.GL

5.

Meer informatie