Balkenende wil de verwachtingen voor Prinsjesdag temperen

dinsdag 30 augustus 2005, 16:07

Premier Balkenende i heeft met zijn uitlatingen over de begroting alleen maar verwachtingen proberen te temperen. Nadat het kabinet vorige week een akkoord over de Miljoenennota bereikt had, gaf de minister-president een persconferentie. Hij deed daarin de hoofdlijnen van de begroting uit de doeken. Volgens de premier was dat noodzakelijk omdat de dagen daarvoor een verkeerd beeld was ontstaan. Het leek er op dat iedereen er in koopkracht vooruit zou gaan, en die verwachting had hij willen temperen.

Dit bleek tijdens het vragenuurtje vandaag in de Tweede Kamer op de eerste dag na het zomerreces. Kamerlid Rouvoet i vond het niet sjiek jegens de Koningin dat de kabinetsplannen al op straat lagen nog voordat zij deze op Prinsjesdag had kunnen voorlezen. Omdat ook Balkenendes collega's van Sociale Zaken i en Financiën i een aantal plannen hadden aangestipt, kon Rouvoet het niet anders duiden dan dat ook de premier een aandeel in de 'Goednieuwsshow' had willen hebben.

Balkenende ontkende dat hij met zijn persconferentie Prinsjesdag had uitgehold. Volgens de premier is het al jaren gebruik dat kabinetten voor Prinsjesdag wat informatie geven. Hij noemde expliciet de naam van zijn voorganger Kok.

bron: anp


verwant nieuws

meer over