Staatssecretaris Nijs dient ontslag in

woensdag 9 juni 2004, 14:24

Staatssecretaris Nijs van Onderwijs heeft woensdagmiddag 9 juni haar ontslag ingediend. Tijdens het spoeddebat in de Tweede Kamer over Nijs' interview in het weekblad Nieuwe Revu, had minister Maria van der Hoeven i nog aangekondigd dat het vertrouwen tussen haar en Nijs voldoende was hersteld om samen verder te kunnen. Maar na een gesprek met de VVD-top op woensdagochtend besloot Nijs echter alsnog tot aftreden, omdat ze bang was dat CDA en D66 misbruik zouden maken van haar "verzwakte positie".

Na het debat op dinsdagavond kwam de VVD-top bijeen om zich te beraden over de positie van Nijs. Politiek leider en vice-premier Gerrit Zalm i, de fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer Jozias van Aartsen i, en VVD-partijvoorzitter Jan van Zanen concludeerden dat Nijs beter kon opstappen, omdat het draagvlak om goed te kunnen functioneren te veel was aangetast.

De timing van het overleg tussen de VVD-top en Nijs was enigszins ongelukkig. Deze vond namelijk plaats nádat Nijs en Van der Hoeven woensdagochtend gezamenlijk voor alle medewerkers van het ministerie hadden verklaard dat zij samen verder wilden werken.

bron: NOS Nieuws, 9 juni 2004; Trouw, 10 juni 2004

 

meer over