Japan

Japan heeft na de Verenigde Staten en China de grootste economie van de wereld. Het land bestaat uit een eilanden groep van wel 6.852 eilanden. De grootste vier eilanden zijn Honshu, Hokkaido, Kyushu en Shikoku. Deze vier eilanden vormen 97 procent van het totaal. Verder is opmerkelijk dat Japan de hoogste levensverwachting heeft van de wereld.

Tot prinses Himiko in de derde eeuw na Christus Japan verenigde, was Japan een samenraapsel van (eiland)staatjes. Sindsdien is het een keizerrijk. In de drie eeuwen die volgden werd vanuit China het Boeddhisme geïntroduceerd. Sindsdien is dat de voornaamste levensbeschouwing in Japan.

In 1542 kwam Japan voor het eerst in contact met westerse landen. Deze landen wilden voornamelijk met Japan handel drijven. Er kwamen ook Jezuïetenmissionarissen mee, die in Japan het Christendom introduceerde. Het Christendom kreeg in Japan snel veel volgelingen, maar had ook veel vijanden bij de destijds hoogste politieke macht in Japan. Een eeuw later werd Japan compleet afgesloten voor de buitenwereld. Alleen Nederland mocht nog in beperkte mate handel drijven met Japan.

Deze isolatie duurde ongeveer twee eeuwen. Daarna sloeg Japan radicaal om door het overnemen van westerse technologie. Ook op economisch gebied nam Japan dingen van het westen over. Zo werden er staatsbedrijven gebouwd en vervolgens geprivatiseerd. Japan wilde een militaire en economische grootmacht worden, om niet onder de voet te worden gelopen door de westerse kolonisten. Deze periode van omslag werd ook wel de Meji-Restauratie genoemd. In het begin van de 20e eeuw werd Japan imperialistisch en bezette Japan een groot deel van Azië. Tegen het einde de Tweede Wereldoorlog kwam hier een eind aan toen de Verenigde Staten twee kernbommen afwierp op Hiroshima en Nagasaki, waarna Japan capituleerde.

Na de Tweede Wereldoorlog maakte Japan een ongekende economische groei door. Hierdoor werd Japan één van de economische grootmachten. Deze enorme groei kwam echter tot een halt in 1989 toen op de Japanse markt de zogenaamde 'bubble' barste. De Nikkei index verloor toen 70% van zijn waarde.

Japan heeft een rijke cultuur. Het land is onder andere bekend door origami, lacquerware, Japanse tuinen, noh en katana's. Ook het westen steeds populairdere manga (Japanse strips) komen uit Japan. En ook het heden ten dage zeer populaire karaoke vindt zijn grondslag in Japan.

Sporten waarom Japan bekend staat, zijn judo, karate en moderne kendo. Tegenwoordig is in Japan honkbal de populairste sport. Het vrouwensoftbalteam won de gouden medaille in Beijing (2008). Een in Nederland bekende Japanse sporter is Shinji Ono die met Feyenoord in 2002 de UEFA-Cup won. De schaatser Shimizu en de skispringer Funaki zijn bekende wintersportatleten.

1.

Kerngegevens

hoofdstad

Tokyo

staatshoofd

Emperor NARUHITO (since 1 May 2019)

regeringsleider

Prime Minister Yoshihide SUGA (since 16 September 2020 )

2.

Bevolking

aantal inwoners

125.507.472

% van de bevolking jonger dan 15

12.49%

% van de bevolking van 15 t/m 24

9.47%

% van de bevolking van 25 t/m 54

36.8%

% van de bevolking van 55 t/m 64

12.06%

% van de bevolking ouder dan 65

29.18%

gemiddelde levensverwachting

86 jaar

3.

Economie

bruto binnenlands product

$?

bijdrage van landbouw aan bbp

1.1%

bijdrage van industrie aan bbp

30.1%

bijdrage van dienstensector aan bbp

68.7%

werkloosheid

2.36%

4.

Geografie

oppervlakte

377.915 km²

laagste punt

Hachiro-gata -4 m

hoogste punt

Mount Fuji 3776 m

 
Bovenstaande gegevens zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op het CIA World Factbook.

5.

Volkslied

Titel: Kimi Ga Yo