'Leugentje' Korthals berust waarschijnlijk op vergissing

maandag 23 september 2002, 9:12

Benk Korthals i heeft zich waarschijnlijk vergist toen hij de enquêtecommissie meldde dat hij al in juli 2001 door procureur-generaal De Wijkerslooth is geïnformeerd over de schikking in de fraudezaak bij de Schipholtunnel. De Wijkerslooth zei tegen de enquêtecommissie dat hij de minister op de hoogte had gebracht. Het programma Netwerk toonde vrijdag een eerdere uitzending waarin De Wijkerslooth verklaarde dat hij dat juist niet had gedaan.

Korthals zei in een reactie dat hij was afgegaan op de verklaring van De Wijkerslooth bij de enquêtecommissie. Hij veronderstelde op grond hiervan dat hij in november 2001 ten onrechte de Tweede Kamer niet had gemeld dat hij van de schikking wist. Korthals verklaarde dat de melding uit juli hem blijkbaar ontschoten was. Als hij echter niet op de hoogte is gebracht, sprak hij in november in de Tweede Kamer toch de waarheid.

Komende vrijdag kan oud-secretaris-generaal Borghouts van Justitie mogelijk uitsluitsel geven. Ook hij was in juli 2001 aanwezig bij het overleg tussen de minister en de procureurs-generaal.

 

Verwant nieuws: