Jhr.Mr. P.H. Gevers Deynoot

foto Jhr.Mr. P.H. Gevers Deynoot
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
Met dank overgenomen van Parlement.com.

Directeur van het Kabinet der Koningin ten tijde van koningin-regentes Emma en de eerste regeringsjaren van Wilhelmina. Zoon van de Haagse burgemeester. Werd in 1875 ambtenaar van het Kabinet en in 1893 al tijdelijk belast met de leiding daarvan. Van Houten benoemde hem in 1894 definitief toen door verzet van Emma was afgezien van een drastische reorganisatie van het Kabinet. Hield goed het oog op toekenning van de juiste ridderorden aan staatslieden en benaderde in 1897 namens de jonge koningin Wilhelmina de kandidaten voor de functie van kabinetsformateur.

in de periode 1894-1899: directeur Kabinet van de Koning(in)

1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Pieter Hendrik

geboorteplaats en -datum
's-Gravenhage, 31 juli 1848

overlijdensplaats en -datum
Zeist, 1 juli 1899

2.

Hoofdfuncties/beroepen

  • referendaris Kabinet des Konings, van 1 oktober 1875 tot oktober 1894
  • tijdelijk belast met het beheer van het Kabinet der Koningin, van 24 maart 1893 tot oktober 1894
  • directeur Kabinet der Koningin, van oktober 1894 tot 1 juli 1899 (sinds 17 maart 1899 met ziekteverlof)

3.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

4.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Adviseerde in 1894 koningin Emma om geen toestemming aan minister Van Houten te geven om stukken over de kamerontbinding openbaar te maken. Dit advies werd opgevolgd.
  • Polste in 1897 namens de jonge koningin achtereenvolgens Gleichman, Röell en Pierson of zij als kabinetsformateur wilden optreden
  • Voorkwam in 1898, door op het ontbreken van precendenten te wijzen, dat vanwege de inhuldiging van Wilhelmina alle ministers werden onderscheiden. Alleen Pierson kreeg een onderscheiding.

5.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

6.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.